Kenyér március idusára
sponsored links
Ugyan még a "Kenyérkészítés" címû fõzõkörre készítettem el ezeket a szépségeket, de ötlet gyanánt megosztom az érdeklõdõkkel. Az egyik kenyérhez piros fûszerpaprikát a másikhoz pedig spenótot kevertem. Mivel a fõzõkörön szinte mind elfogyott, így a felszeletelésbõl a bemutató fényképezéshez már nem jutott.
A recept:
Hozzávalók:
- 2,7 dkg friss élesztõ
- 3,5 dl meleg víz
- 25 dkg teljes kiõrlésû liszt
- 35 dkg fehér liszt (BL-55)
- 2 evõkanál olaj
- 1 dkg só
- 3 dkg õrölt lenmag (elhagyható)
- 1-2 evõkanál piros fûszerpaprika
- 4-5 evõkanál spenótpüré
Elkészítés:
A kenyérsütõ üstjébe belemorzsoljuk az élesztõt, majd ráöntjük a meleg vizet.
Várunk egy rövid ideig, míg az élesztõ feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztõ a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik és inkább az alján terül el.
Közben elõvesszük a többi hozzávalót.
Mikor feloldódott az élesztõ, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. Kivéve a fûszerpaprikát és a spenótot.
Beletesszük a kenyérsütõ gépbe és a dagasztó-kelesztõ programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, kétszer két részre osztjuk. (Feltéve, ha pirosat és zöldet is szeretnénk készíteni.)
Az egyik adag tésztához fûszerpaprikát dolgozunk, a másik adaghoz pedig a spenótpürét. Ez utóbbinál még biztos kell hozzá egy kevés liszt, hogy a spenót nedvességét magába szívja.
Ezt követõen pedig rajtunk múlik, hogy kokárdát készítünk-e, vagy csak egyszerûen egy piros-fehér tekercses, illetve egy zöld-fehér tekercses bagettet vagy kenyeret sütünk belõle. A lényeg mindegyik esetében az, hogy mindegyik tésztát kinyújtjuk, ahogy tervezzük (piros-fehér-zöld, vagy csak piros-fehér, stb.) egymásra tesszük a kinyújtott tésztákat és felcsavarjuk.
Bagettként így is megsüthetjük, vagy valamilyen kenyérformába, esetleg koszorú formába is tehetjük. Konzerv formában akár ajándékot is készíthetünk. Sütés elõtt a kiválasztott formában, vagy tepsiben érdemes még kb. 15-20 percet meleg helyen konyharuhával letakarva keleszteni.
Jó kenyérsütést hozzá! :)
A képre kattintva különféle ötletek megvalósítását nézheted végig. (Kokárdát direkt nem készítettem.)
UI: A fõzõkörön ezt mind megkóstolhatták! :)