Kenyér március idusára

2014-03-11

sponsored links

beleharapnál.jpg

Ugyan még a "Kenyérkészítés" címû fõzõkörre készítettem el ezeket a szépségeket, de ötlet gyanánt megosztom az érdeklõdõkkel. Az egyik kenyérhez piros fûszerpaprikát a másikhoz pedig spenótot kevertem. Mivel a fõzõkörön szinte mind elfogyott, így a felszeletelésbõl a bemutató fényképezéshez már nem jutott.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztõ
  • 3,5 dl meleg víz
  • 25 dkg teljes kiõrlésû liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evõkanál olaj
  • 1 dkg só
  • 3 dkg õrölt lenmag (elhagyható)
  • 1-2 evõkanál piros fûszerpaprika
  • 4-5 evõkanál spenótpüré

 

Elkészítés:

A kenyérsütõ üstjébe belemorzsoljuk az élesztõt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztõ feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztõ a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik és inkább az alján terül el.

Közben elõvesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztõ, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. Kivéve a fûszerpaprikát és a spenótot.

Beletesszük a kenyérsütõ gépbe és a dagasztó-kelesztõ programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, kétszer két részre osztjuk. (Feltéve, ha pirosat és zöldet is szeretnénk készíteni.)

Az egyik adag tésztához fûszerpaprikát dolgozunk, a másik adaghoz pedig a spenótpürét. Ez utóbbinál még biztos kell hozzá egy kevés liszt, hogy a spenót nedvességét magába szívja.

Ezt követõen pedig rajtunk múlik, hogy kokárdát készítünk-e, vagy csak egyszerûen egy piros-fehér tekercses, illetve egy zöld-fehér tekercses bagettet vagy kenyeret sütünk belõle. A lényeg mindegyik esetében az, hogy mindegyik tésztát kinyújtjuk, ahogy tervezzük (piros-fehér-zöld, vagy csak piros-fehér, stb.) egymásra tesszük a kinyújtott tésztákat és felcsavarjuk.

Bagettként így is megsüthetjük, vagy valamilyen kenyérformába, esetleg koszorú formába is tehetjük. Konzerv formában akár ajándékot is készíthetünk. Sütés elõtt a kiválasztott formában, vagy tepsiben érdemes még kb. 15-20 percet meleg helyen konyharuhával letakarva keleszteni.

Jó kenyérsütést hozzá! :)

 A képre kattintva különféle ötletek megvalósítását nézheted végig. (Kokárdát direkt nem készítettem.)

  • Konzervformában ajándékként is megsüthetjük
  • Össze is fonhatjuk
  • Ha van különleges, vagy kevésbé különleges formánk, abba is tehetjük
  • Lehet spenótpürével zöld tésztát készíteni
  • Fûszerpaprikával piros tésztát kapunk
  • A konzervben való sütés elõtt így nézett ki
  • A fonat a sütés elõtt is gyönyörû volt
  • Így készült a fonás (jobban mondva összetekertem, mert csak két szál volt, nem három)
  • A zöld-fehér tészta feltekerve, sütés elõtt
  • A piros-fehér tészta feltekerve, sütés elõtt
  • Ilyen volt egészben a feltekert tészta
  • Feltekerés elõtt zölden és fehéren
  • Feltekerés elõtt pirosan és fehéren

 UI: A fõzõkörön ezt mind megkóstolhatták! :)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/03/11/kenyer_ma...

sponsored links

Keres?s