Kenyér...

2014-06-02

sponsored links

....igen kenyér, végre, végre, végre. Kenyér, olyan kenyér ami tényleg igazán, színre "szagra", állagra kenyér. 

Hogy miért vagyok ennyire oda? Mert életem elsõ kenyere, persze a DNK után. 




A receptért a dicséret természetesen nem engem illet, hol vagyok Én még attól, hogy finom kenyérhez írjak receptet, örülök, ha az sikerül amit más, tõlem klasszisokkal okosabb s ügyesebb "pék"mesterek megalkottak már elõttem. Nekem elég az is, ha hatalmas csámcsogást hallok és a kenyérnek csak a hûlt helyét találom. 




Nos a forrás, Babette és az õ Egyszerû fehér kenyere, köszönöm. Ez a recept tényleg annyira egyszerû, hogy minden kenyérsütésben kezdõ meg tudja sütni gond nélkül. 

S mivel abszolút kezdõ vagyok, nálam a rutinszerû bevásárlásnak, nem alaptartozéka a kenyérliszt, így csak sima mezei BL55 van otthon. Ez a kenyér is ebbõl a lisztbõl készült és most kövezzen meg aki úgy gondolja, hogy hatalmasat vétettem, de ez a kenyér úgy volt "tök fini" ahogy volt. 




Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
2,5 dl víz 
2 dkg élesztõ
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evõkanál olaj

Mivel szokásomhoz híven rendszeresen rohanok, ezt a receptet is itt ott félreolvastam és némi gyorsítás lett a végeredmény. 

A lisztet átszitáltam, az instrukcióknak megfelelõen 10 dkg kivettem belõle, hozzá öntöttem 1 dl langyos vizet, tettem bele egy teáskanál cukrot, majd bele morzsoltam a 2 dkg élesztõt úgy ahogy volt (félreolvasás 1.). 




Egy óra elteltével mikor már szép hólyagos volt az élesztõm, hozzá kevertem a liszthez, jött még hozzá a só és az olaj. Alaposan összedolgoztam, nagyon szép kis tészta lett belõle. 
Az elõírtaknak megfelelõen letakarva félretettem kelni. Egy óra kelesztési idõ, félidõben egy laza gyúrás, amit nálam követett a formázás és a sütõedénybe helyezés (félreolvasás 2.). Mikor mindezzel végeztem s tovább olvastam a receptet, miszerint az átgyúrás után még fél óra kelesztés, majd formázás, sütõedénybe helyezés és újabb 40 perc kelesztés, rádöbbentem, hogy hoztam a szokásos formámat. :D Sebaj, hagytam kicsi kenyeremet 70 percig kelni, ki is hízta a sütõedényt.

A sütõt 20 percig forrósítottam, egy tepsibe alulra vizet tettem, hogy gõz keletkezzen (ezt nem olvastam félre). 

Majd 40 percig sütöttem. 






Folytats a blogon ... nagymamamkonyhaja.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s