Kenyeret sütöttem...
sponsored links
Sok kenyeret megsütöttem már, voltak finomak, voltak kevésbé azok, voltak abszolút felejthetõek.
De amit ma hoztam össze, az eddig a legfinomabb úgy állagra, ízre mint kinézetre is.
Nagyon elégedett vagyok és ennél a receptnél fogok maradni.
Nincs több variálás, most már van legfinomabb kiflim, van legjobb zsömlém, és most itt a legjobb kenyér, amit valaha is megsütöttem.
Mondanom sem kell azonnal készítettem 3 szendvicset is magamnak, mert muszáj volt meózni sósan is édesen is. Ime:
De amit ma hoztam össze, az eddig a legfinomabb úgy állagra, ízre mint kinézetre is.
Nagyon elégedett vagyok és ennél a receptnél fogok maradni.
Nincs több variálás, most már van legfinomabb kiflim, van legjobb zsömlém, és most itt a legjobb kenyér, amit valaha is megsütöttem.
Mondanom sem kell azonnal készítettem 3 szendvicset is magamnak, mert muszáj volt meózni sósan is édesen is. Ime:
A legfinomabb, legjobb állagú kenyerem
Hozzávalók:
1,5 dl langyos tej vagy író
1,5 dl langyos víz
0,5 dl olaj
1 ek. só
1 tk. cukor
10 dkg rétesliszt
10 dkg búzakorpa
10 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 ek. búzasikér /nekem most nem volt/
1 tasak porélesztõ
/a lisztekkel lehet variálni, ha nincs kenyérlisztünk mehet a sima finomliszt is, az arányokon is változtathatunk, valamelyikbõl elveszünk és pl. a búzakorpa mennyiségét megemeljük, stb. a lényeg, hogy a végeredmény mindig fél kiló legyen./
Ebben a fenti sorrendben bepakoltam a kenyérsütõbe és bedagasztattam, kelesztettem.
Természetesen mindezt gép nélkül is meg lehet csinálni, akkor alulról felfelé haladva dolgozzuk össze, elõször a lisztkeverékek mennek egy nagy tálba, majd sorban a többi, végül a folyadékokkal bedagasztjuk, utoljára az olajat csorgatva hozzá. Amikor szép egynemû és sima a tészta, letakarva a duplájára kelesztjük meleg helyen.
Innentõl ugyanaz a két módszer, kivettem a gép kelesztõtáljából lisztezett deszkára majd szépen, finoman átgyúrtam és megformáztam - kihúzogattam, majd feltekertem, mint egy bejglit jó szorosan végül az olajozott, helyes kis piros kenyérsütõformámba beletettem, letakarva hagytam megint a duplájára kelni.
Közben bedurrantottam a sütõt 230 fokra.
Amikor megkelt a tészta bevizeztem a tetejét és éles késsel bevágtam - bár ez nem nagyon látszik a végeredményen és betettem a sütõbe.
FONTOS ! a sütõ aljába tettem kis lábasban vizet a gõzölõdés miatt !!!
230 fokon sült 15 percig, majd visszavettem a hõfokot 200 fokra és azon sült még 40 percig.
Rácsra borítva megkopogtattam az alját, ha kongó hangja van akkor jó, a rácson hagytam kihûlni és csak ezután szeleteltem belõle, hogy lássam a belsejét is és megkóstolhassam.
Eszméletlenül finom lett, a bélzete finom selymesen puha, likacsos, a héja ropogós és jó sült, pont ahogy egy kenyeret szeretek.
Ezentúl csak ezt a receptet fogom sütni, legfeljebb a lisztekkel variálok, de lehet, hogy még azt sem, mert így tökéletes nekem.
Arról már nem is beszélve micsoda illat van az egész házban, a sült kenyér illata maga az élet illata, szerintem.
... és itt vannak a szendvicseim, amiket hirtelen hamarjában összedobtam a friss kenyeremhez,
vajas, paradicsomos, paprikás, újhagymás és vajas, málnalekváros... mennyei volt mind.