Keményítõformában készült bonbon
sponsored links
Klasszikus technika a kézmûves bonbonkészítésben a cukorkérges, folyékony alkoholos töltelékû bonbonok elõállítása keményítõformában (ún. starch moulding). Ennek az abszolút közismert példája a Dianás cukorka, amit én is elõszeretettel eszegettem még a gimiben Edit barátnõmmel: elõször mindig a végét haraptam le, aztán kiittam a sósborszeszes tölteléket, végül pedig megettem a megmaradt csokis cukorkérget.
A keményítõformában készült cukorkérges-alkoholos bonbonok nagyon hasonló módon készülnek, mint a polikarbonát formában készített társaik (itt posztoltam egy ilyen receptet): készítünk egy enyhén túltelített alkoholos cukorszirupot, formába töltjük, majd a szirupból egy éjszaka alatt cukorkéreg válik ki (a kémia csodája :)), ahol érintkezik a formával. Ebben az esetben azonban keményítõformát használunk, amelyet magunk készítünk el.
A technikát Ewald Notter könyve alapján próbáltam ki, aki egy egész fejezetet szentel a cukorkérges alkoholos bonbonoknak. Az általa megadott cukorszirup-receptet használtam, de egy dolgon változtattam: õ a keményítõformához két rész búzakeményítõt és egy rész kukoricakeményítõt használ, míg én csak kukoricakeményítõt használtam praktikus ...