Kemencés oldalas káposztaágyon sülve- Costi?e de porc pe pat de varzã muratã
sponsored links
Hozzávalók 10 személyre:
a húshoz: 2 kg friss oldalas(lehet füstölt is), 1 dl olaj, 1 dl házi paradicsomszósz, 2 evõkanál paprikakrém, 5 cikk fokhagyma, só, 1/2 evõkanál frissen õrölt bors;
a káposztához: 2 kg szálas savanyú káposzta, 2 nagy hagyma, 1 evõkanál zsír, 1 evõkanál fûszerpaprika, 2 evõkanál paprikakrém, szárított csombor és kapor, 10-15 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése:
1.Az oldalast a csontok között elvágjuk, bedörzsöljük sóval, 1-2 órát állni hagyjuk.
2. Az áttört fokhagymát kikavarjuk az olajjal, a paprikakrémmel, a borssal meg a paradicsomszósszal, majd a húsra kenjük. További 1-2 órát állni hagyjuk.
3. Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük, félrehúzzuk, rászórjuk a fûszerpaprikát, hozzáadjuk a paprikakrémet és felöntjük kevés vízzel.
4. A káposztát ha túl savanyú, átmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekavarjuk a paprikás hagymát, morzsolt kaporral és csomborral ízesítjük.
5. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk és egy nagyméretû tepsi aljába tesszük.
6. A káposztát a szalonnára tesszük, kis mélyedéseket alakítunk ki benne, és belehelyezzük az oldalasokat.
7. Aláöntünk 1 dl vizet, majd a tepsi fedelével vagy alúfóliával befedjük. Felhevített sütõkemencébe toljuk.
8. 30 perc után a tepsit megforgatjuk, újabb 30 perc után pedig kifedjük és 20-30 percig pirulni hagyjuk.
Megjegyzés:A folyadék lehet kevésnek tûnhet, de épp elég, hisz a jól lezárt tepsibõl nem párolog el. Az étel kisebb adagban, sütõben is elkészíthetõ.
Costi?e de porc pe pat de varzã muratã
Ingrediente pentru 10 persoane:
pentru carne: 2 kg costi?ã proaspãtã sau afumatã de porc, 100 ml ulei, 100 ml sos de ro?i de casã, 2 linguri pastã de ardei, 5 cã?ei de usturoi, sare, ? linguri?ã piper proaspãt mãcinat;
pentru varzã: 2 kg varzã muratã mãrun?itã, 2 cepe mari, 1 lingurã unturã, 1 lingurã boia dulce, 2 linguri pastã de ardei, cimbru ?i mãrar uscat, 10-15 g slãninã afumatã.
Prepararea:
1. Costi?a se feliazã între oase, se freacã cu sare ?i se pune la rece pentru 1-2 ore.
2. Usturoiul pisat se freacã cu uleiul, pasta de ardei, piperul ?i sosul de ro?ii, se unge peste costi?ã, ?i se mai lasã la temperatura camerei 1-2 ore.
3. Ceapa mãrun?itã se înãbu?ã în unturã pânã devine sticloasã, se ia deoparte, se presarã cu boia dulce, se adaugã pasta de ardei ?i se toarnã pu?inã apã.
4. Varza muratã se limpeze?te dacã este prea acrã, se scurge ?i se amestecã cu ceapa, se asezoneazã cu cimbru ?i mãrar uscat.
5. Slãnina se taie felii sub?iri ?i se pun într-o tavã de mãrime mare.
6. Amestecul de varzã se întinde peste slãninã, de formeazã mici adâncituri în care se a?azã costi?ele.
7. Se toarnã 100 ml apã, se acoperã cu capac sau folie de aliminiu. Se introduce în cuptorul fierbinte.
8. Dupã 30 minute se întoarce tava în cuptor, pentru a se gãti uniform, iar dupã încã 20-30 minute se ia folia ?i se lasã la rumenit.
Observa?ii: Apa poate pãrea pu?inã, dar este suficientã sã se gãteascã carnea ?i varza. Mâncarea se poate pregãti ?i în cantitate mai mica, în cuptorul din bucãtãrie.