Kemencében sült rétes
sponsored links
A férjem nagy álma volt évek óta, hogy építsen az udvarunkra egy búbos kemencét. Tájékozódott a technikákról, videókat keresett a neten. Körbekérdezte a kollegáit is, akik - puszta jóindulatból és szakértelembõl - egy kérdésre minimum húsz különféle válasszal rukkoltak elõ... :D
Az elhatározást tettek követték és nekifogott. Megépítette az alapot, a boltívet, vázat készített a búbhoz, rétegenként vitte fel és égette ki a vályogot. A második réteg kiégetésekor teszteltük elõször, nagy sikerrel. A harmadik réteg is kiégetésre került ezúttal rétessütéssel kombinálva. Hagyományos töltelékek mellett döntöttünk, receptet nem is írok, csak megmutatom.
A rétes a mai hungarikumok között is elõkelõ helyen szerepel, sütésének nagy hagyománya van.
Elnevezése a "réteges" szóból származik, ami a tészta hajdani készítési módjára utal, mert eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegbõl álló sütemény volt. A XVI. században 10-12 tésztaréteget is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén sok tésztarétegbõl álló süteményt készítettek töltelékkel, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. A XVIII.-XIX. század fordulóján változás következett be a ...