Kemencében sült pillangócsirke - Pui la cuptor
sponsored links
A csirke a szétbontási technikának(? spatchcock?) köszönhetõen teljesen kiterül, mindkét fele egyforma lesz(mint a pillangónak) és az egész felülete egyenletesen és ropogósra tud sülni.
Hozzávalók 6 személyre: 1 egész csirke, 1,5 kg zöldség vegyesen(krumpli, sárgarépa, szárzeller, lilahagyma), 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 fej fokhagyma, száritott csombor, só, bors, fûszerpaprika, 1 evõkanál zsír.
Elkészítése:
1. A csirkét a mellére fektetjük, majd éles késsel vagy csirkeollóval a püspökfalat két oldalán a gerincoszlopot kivágjuk.
2. A csirkét kinyítjuk, megfordítjuk, majd két tenyerünket egymásra fektetve, a mellhús közepén lévõ szegycsontot egy határozott, de finom nyomással megroppantjuk, ezáltal a mellhús is kiterül.
3. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, majd a puha vajjal, utána megszórjuk borssal és fûszerpaprikával.
4. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk.
5. Egy tepsit kikenünk zsírral, közepére fektetjük a csirkét, majd köréje helyezzük a zöldségeket, a megpucolt fokhagymát meg a csomborágacskákat és aláöntjük a bort.
6. A kemencét 1 órán át száraz fával fûtjük. A tepsit sütõpapírral és alúfóliával befedjük.
7. A parazsat a kemence szélére toljuk, 5-10 percig csukott ajtóval pihenni hagyjuk, majd betoljuk a tepsit.
8. 30 percig sütjük, majd kifedjük és további 20-25 percig pirulni hagyjuk.
Pui la cuptor
Puiul, datoritã technicii de tran?are (? spatchcock?) întreaga lui suprafa?ã este orientatã înspre sus, se coace uniform iar pielea se rumene?te peste tot.
Ingrediente pentru 6 persoane: 1 pui întreg, 1,5 kg legume asortate(cartofi, morcovi, tulpinã apio, ceapã ro?ie), 50 g unt, 200 ml vin alb, 1 cãpã?ânã usturoi, cimbri?or, sare, piper, boia dulce sau iute, 1 lingurã unturã.
Prepararea:
1. Puiul se a?azã pe tocãtor cu spatele în sus, se taie ?ira spinãrii cu cu?itul sau cu o foarfecã spaecialã pentru pui ?i se scoate.
2. Se întoarce puiul, se aplatizeazã cu palmele pânã când se rupe osul moale din piept, iar puiul se desface.
3. Se sãreazã, se unge în interior ?i exterior cu untul moale, dupã care se condimenteazã cu piper ?i boia.
4. Se curã?ã ?i se spalã legumele, se taie în bucã?i de 2-2,5 cm.
5. Se unge tava cu unturã, se a?azã în mijloc puiul, iar legumele de jur împrejur. Se pune ?i usturoiul curã?at ?i cimbri?orul ?i se toarnã vinul.
6. Se încinge cuptorul cu lemne. Tava se acoperã cu hârtie de copt ?i cu folie de aluminiu.
7. Când focul s-a stins, jarul se împinge la margini ?i se lasã cuptorul 5-10 minute cu u?ile închise, dupã care se introduce tava.
1. Dupã 30 minute se scoate folia ?i hârtia de copt ?i se lasã la rumenit 20-25 minute.