Kemencében sült kenyérlángos
sponsored links
Valahogy kimaradt...mindig be akartam írni, de kimaradt...mert mindig sütjük, van hogy egyszerre több tíz tepsivel? De most megpróbálok a "löttyintésnyi olaj", és a "pár kanálnyi" mértékegységektõl megválni :)
Ezt a kenyérlángost otthoni körülmények között gázsütõben sütve is el lehet készíteni, mi általában(szinte mindig) kemencében szoktuk.
Az elsõ és legfontosabb a kemence felfûtése. 2-3 óra hossza a kemencétõl függ. A lényeg, nem kell a parazsat kikaparni, mint a kenyérsütésnél. Amikor már jó forró a kemence a parazsat egyszerûen hátra kell tolni a kemence végébe. Kicsit szellõztetni, aztán mehetnek be sorba a tepsik. Ne tegyük túl közel a parázshoz, mert a kenyérlángos széle könnyen megég.
Nagyon sokféle receptet hallottam, olvastam, nekünk a következõ recept vált be a legjobban saját verzióban:
Hozzávalók 1 nagyobb gáztepsihez:
50 dkg liszt
2-3 szem fõtt, áttört burgonya
1,5 dl a burgonya fõzõvizébõl
1 dl tej
2,5 dkg élesztõ
2 tk só
csipet cukor
2-3 evõkanál olaj
Tetejére:
1 nagy tejföl (minimum 375 gr-os)
2 gerezd fokhagyma ,esetleg pár szál medvehagyma apróra vágva
kevés só
3 fej lila hagyma karikára vágva
kockázott bacon 15-20 dkg
esetleg sajt a tetejére
Elkészítés:
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk. Hagyjuk a duplájára kelni. A nagy gáztepsinket kikenjük vékonyan zsiradékkal, majd belenyújtjuk a tésztát. Kicsit rusztikusabb , vastagabb lesz a tészta. A kemencébe vetés elõtt nem szoktuk sokat keleszteni,mert a kemence hõje elegendõen megemeli a tésztát.
Ha otthon , sütõben sütjük, a sütõt elég akkor bekapcsolni, amikor a tepsibe rakjuk a tésztát.
A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval. Rákenjük a tésztára, megszórjuk a lila hagymával, majd a baconnel és a forró kemencében/sütõben 20-30 perc alatt készre sütjük.