Kelt tésztás sós rúd.
sponsored links
Egyszerû sós kiflinek indult, de idõközben a tészta, és a formázás is kissé módosult, így született meg ez a kelt tésztás sós rúd, melyet én sütés elõtt mákkal szórtam meg. A frissen kisült rudat kóstolva, pedig nem bántam meg hogy nem kiflit sütöttem. Konyharuhával letakarva a tésztája egy-két napig finom puha marad, így csomagolhatjuk pl. a gyerekeknek tízóraira, de reggelire vagy éppen vacsorára is kínálhatjuk egy bögre meleg tej, esetleg kakaó mellé.
Hozzávalók kb. 24 db-hoz:
45 dkg liszt (Nagyi titka)
2 dkg élesztõ (friss)
2 db tojássárga (nagy)
1,5 tk só
1,5 dl olaj
2,5 dl tej
1 tk cukor
Lekenéshez:
1 tojássárga
2 ek tej
Szóráshoz:
Pl. mák, szezámmag, köménymag, tengeri só.....
A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztõt, és futtassuk fel.
A tojássárgát keverjük össze az olajjal, majd öntsük bele a keverõtálba. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztõt, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet.
Ezután indítsuk el a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
A megdagasztott tésztát tegyük át egy kelesztõtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastag téglalappá. (én 20 cm hosszú, és 70 cm széles lappá nyújtottam ki a tésztát)
Ezután vágjuk fel kb. 3 cm-es csíkokra, majd minden tésztacsíkot hajtsunk félbe, és csavarjuk meg.
Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megcsavart tésztacsíkokat.
A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd kenjük le a tésztacsíkokat. Ezután ízlés szerint szórjuk meg magokkal, vagy nagy szemû tengeri sóval, majd szobahõmérsékleten kelesszük újra 30 percig. (én mákkal szórtam meg)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Nagyon finom, és letakarva a tésztája 1-2 napig puha marad.