Kelt kakaó-krémes kalács
sponsored links
... nem is értem, hogy miért nem sütök minden héten egy ilyet, hol kakaóskrémmel töltve, hol rumos-dióssal, hol almás-mákossal, hol meggyessel, hol fahéjas-almással... ja és gesztenyekrémmel töltve is.
Ugyanis semmi perc alatt elkészül, még a gépet sem kapcsoltam be, csak úgy puszta kézzel dagasztottam be, irtó jó a tésztája, szinte kéz alá idomul... szóval, ha valaki fincsit akar eszegetni csak úgy, ugorjon neki, esküszöm nem bánja meg. Már két szeletet betoltam és nem voltak vékonyak, isteni finom.
Húsvétkor soha nem sütök kalácsot, mert úgyis annyiféle ennivaló van, minek legyen mégeggyel több, de ahogy elmúlik az ünnep és elfogynak az akkori finomságok, az embernek hiányérzete támad és ilyenkor valami mennyei egy ilyen könnyû kelt kalács... különösen langyosan, de teljesen kihûlve sem fogom sokáig nézegetni....
Hozzávalók: a tészta
35 dkg liszt
1 tasak élesztõpor
1 citrom héja reszelve
1-2-3 ek. cukor /ízlés szerint/
1 dl langyos tej
0,5 dl tejföl - nemes egyszerûséggel 1-2 ek.-nyi adag
csipet só
5 dkg puha vaj - de jó 2-3 ek. olaj is
Lehet a kenyérgépbe is betenni, de szinte nem érdemes, most egy nagy tálba kimértem mindent, a tejet, tejfölt, vajat vagy olajat egy kis lábasban összelangyítottam, majd a szárazakhoz öntöttem és pár perc alatt sima, hólyagos, ruganyos, nagyon jó állagú tésztát kaptam, addig dagasztgattam, míg elvált a táltól és a kezemtõl, pici lisztet hintettem alá és rá, majd hagytam a duplájára kelni a meleg tûzhely mellett.
Amikor a tészta megkelt, kinyújtottam, de csak akkorára a felém esõ alsó szélét amekkora a sütõtál hossza, amiben szándékoztam sütni. Fölfelé lehet nyújtogatni bõven.
Rákentem egyenletesen a tölteléket, majd megszórtam a mazsolával meg az aszalt meggyel és alulról felfelé föltekertem, mint ahogy a bejglit szokás.
Vajazott sütõtálba tettem és hagytam még 30 percig kelni.
Sütõt bekapcsoltam 180 fokra alsó-felsõre és amikor letelt a kelés ideje lekentem tejjel a tetejét és betettem a sütõbe kereken 50 percre. Gyönyörû szépre megsült.
A formában hagytam hûlni, majd egy idõ után rácsra borítottam, de nem bírtam ki a teljes kihûlést, már langyosan szeltem kettõt és befaltam. Mennyei.
Ilyenkor persze elhatározom, hogy minden héten sütök egyet, aztán elfelejtkezem róla, pedig havonta egyszer is jó lenne. Na megyek is a következõ szeletért.
Töltelék:
3-4 ek. kakaópor
1 ek.- fahéj
10 dkg cukor
1-2 vaníliás cukor
5 dkg olvasztott vaj vagy 3-4 ek. olaj
most mazsola és aszalt meggy ment bele
A vajat olvasztottam, majd belekevertem a porokat, cukrokat, de még kellett hozzá egy jó loccsintásnyi olaj, hogy kényelmesen kenhetõ krém legyen, de ne folyjon !!! erre vigyázni kell !!!