Kelt gombóc a töltött káposztán
sponsored links
Szeretem a Gasztroangyal címû mûsort. Az egyikben Borbás Marcsi káposztás húst fõzött kelt gombócokkal. Nagyon látványos volt, de fõleg a körítést élveztem, mert disznóölés volt, és az felidézte a gyermekkort... A káposztás hús agyagedényben készült, és a káposzta tetejére Marcsi kelt tésztából készült gombócokat tett, ami csak ámultam és bámultam, de igen jó ötletnek tartottam. Alig vártam, hogy alkalmam legyen kipróbálni. Mivel káposztás húst nem, de töltött káposztát csinált az asszonykám, elhatároztam, hogy a tetején kelt gombócok fognak gömbölyödni!
A római tálban Seafalconné betette a káposztát a sütõbe, beállítottam az órát csörgõsre, hogy a tervezett fõzési idõ vége elõtt húsz perccel csörögjön. És nekiálltam elkészíteni a tésztát. Soha nem hallottam, soha nem csináltam, de a recept úgy szólt, hogy a folyadékhoz kell a lisztet adni, hát legyen! (Mert eddig a lisztbe ment a felfuttatott élesztõ...) Tehát:
Másfél deci langyos vízbe tettem egy kanál lisztet, egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam egy fél kocka élesztõt (2,5 dkg) és meleg helyre tettem, hogy beinduljon. Ez egy fél adag volt a recepthez képest.
Amint jó volt, beleütöttem egy tojást, és elkezdtem adagolni hozzá a lisztet, mert az eredeti recept aszondja, hogy annyi ...