Kelkáposztacsíkok szalonnapörc zsírján és köménymagon, wokban pirítva...
sponsored links
Mi nagyon szeretjük a kelkáposztát, jöhet bármilyen évszakban, levesnek, fõzeléknek, köretnek, de még salátának is.
Mondjuk én a legjobban az új kelkáposztáért rajongok, amikor olyan harsogóan sötétzöld, friss a levele, ez a téli kel már kicsit édeskés, de attól még nagyon egészséges.
Szerintem elengedhetetlen fûszere a köménymag, mindig minden esetben, no és a fokhagyma, jó sok.
Az "Izes élet" receptben nem szerepelt a köménymag, de én tettem bele, nekem egyszerûen muszáj, hogy legyen benne.
Készítettem már ilyen köretet régebben sült oldalashoz is, próbáljátok ki ahhoz is, valami csodálatos.
De fejeskáposztával is ugyanolyan finom / szintén kipróbálva, a receptjeim között megtaláljátok /, sõt ott káposztaágyon sült maga a hús is.
Egyik jobb, mint a másik és fõleg nagyon egészséges. Télen, és tél végén különösen.
1/2 fej kelkáposzta, vékony csíkokra metélve
15-20 dkg szalonna, ez lehet sima füstölt kenyérszalonna, vagy csemege szalonna, de lehet kolozsvári húsos is, vagy bacon, mindenképp kockázva
1 tk. köménymag
Természetesen bármilyen öblösebb serpenyõ jó hozzá, én ilyenkor azért szeretem wokban készíteni, mert oldalt is tud pirulni benne.
A jó sok szalonnakockát pörcösre sütöttem, majd beleszórtam a szintén nem kevés köménymagot és együtt pirítottam még egy darabig, hogy a kömény kiadja azt a finom ízét, illatát, majd hozzákevertem a kelkáposztát és természetesen nagylángon hagytam, hogy a levelei karamellizálódjanak, azaz kissé barnuljanak a süléstõl.
Idõnként átforgattam és kb. 10 perc alatt kész is volt.
Ha elkészítitek meglátjátok, hogy nem beszélek a levegõbe, nagyon finom köret bármilyen sülthöz, de magában is jó például egy vacsorának.
Csodás köret is és csodás egytál is.
Aki nem szereti a kelkáposztát készítheti fehérkáposztával is.
Nagyon szeretem.