Kelbimbó hagymával, baconnel és tükörtojással.
sponsored links
Szeretem az egyszerû, és bõ fél óra alatt serpenyõben elkészíthetõ ételeket, melyeket tálalhatunk pl. reggelire, vacsorára, vagy éppen idõ hiányában ebédre is. Mivel éppen volt itthon kelbimbó, így a hagyma, a bacon, és a tojás mellett gondoltam az is jól megfér majd. Az elsõ falat kóstolásakor már tudtam hogy jó döntés volt a kelbimbót is hozzáadni.... A tojást például süthetjük lágyabbra, hogy a sárgája még folyós legyen, vagy éppen keményebbre, de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók:
20 dkg kelbimbó
1 nagy lilahagyma
10 dkg bacon
2 db tojás (nagy)
só
õrölt színes bors
1 dl víz
1/2 citrom leve
3 dk vaj
1 ek olívaolaj
5 dkg sajt
A kelbimbó szárvégét vágjuk le, a külsõ leveleket szedjük le, majd vágjuk félbe. A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vágjuk fel kissé vastagabb szeletekre. A bacont vágjuk fel kisebb kockákra.
Egy serpenyõbe tegyük bele a felkockázott bacont, adjuk hozzá az olívaolajat, majd süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, hevítsük fel, majd tegyük bele a felszeletelt hagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen.
Ezután adjuk hozzá a félbevágott kelbimbót, facsarjuk rá a citromlevet, öntsük fel a vízzel, majd a serpenyõt résnyire lefedve, pároljuk puhára. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Amikor a kelbimbó puhára párolódott, üssük rá a tojásokat, majd addig süssük, míg a tojás ízlésünk szerint megsül. (ízlés szerint süthetjük a tojásokat lágyabbra, vagy majdnem keményre)
Tálalás elõtt reszeljük rá a sajtot, szórjuk meg a félretett és elõzõleg pirosra, ropogósra sütött baconnel, majd úgy kínáljuk.