Kekszek. Megírom.
sponsored links
Mióta tudom, hogy meg kell írni, ha valami jó történik vagy nyílik a pitypang, nem is haboznék, márcsak azért sem, mert tök pozitív, hogy kekszeket csináltam tegnap. Gondoltam én, hogyha egyszer hajlandó vagyok kekszet sütni, onnan nem lesz megállás, nem akarnak majd anyámék csak hazait. Annyira nem jártam jól, de ez van. Mondjuk tényleg inkább ezt egyék.
BAGOLYKEKSZ (20 db)
130 g vaj
70 g nádcukor
? tk vaníliapaszta
1 db narancs reszelt héja
? db tojás
200 g liszt
1 tk sütõpor
1 csipet só
2 ek mák
70 g nádcukor
? tk vaníliapaszta
1 db narancs reszelt héja
? db tojás
200 g liszt
1 tk sütõpor
1 csipet só
2 ek mák
A puha vajat habosra verjük a cukorral, belekeverjük a tojást, a vaníliapasztát és a reszelt narancshéjat. A lisztet elkeverjük a sütõporral, a sóval és a mákkal, majd a vajas krémhez adjuk, simára dolgozzuk. Gombóccá formáljuk és folpackba csomagolva a hûtõbe tesszük kb. ? órára.
A sütõt elõmelegítjük 200 °C-ra, egy tepsire sütõpapírt teszünk.
A tésztát lisztezett felületen ? cm vastagra nyújtjuk, a jól belisztezett sütipecséttel mintákat nyomunk rá, majd egy 8 cm-es kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
A kekszeket egy lapáttal a tepsire rakjuk és a sütõben 12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütõt elõmelegítjük 200 °C-ra, egy tepsire sütõpapírt teszünk.
A tésztát lisztezett felületen ? cm vastagra nyújtjuk, a jól belisztezett sütipecséttel mintákat nyomunk rá, majd egy 8 cm-es kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
A kekszeket egy lapáttal a tepsire rakjuk és a sütõben 12-15 perc alatt készre sütjük.
Viszont cserébe szabadon garázdálkodom és mindenféle kekszkísérleteket fogok folytatni keresvén a jót. Az más kérdés, hogy mint minden kísérlet, ez is hosszabb folyamat, mire megszületik az igazán jól használható/formálható tészta. Mondjuk ez elsõre nem sikerült, az lett volna maga a csoda, de azért akkora kudarc sem volt, csak így unalmas pacákat lehetett csak csinálni belõle. Ellenben az íze kifejezetten jó lett. Kávé mellé direkt jó, elvégre az volt a cél. Hogy anyu a reggeli kávéja mellé jó kis kekszeket ehessen.
KÍSÉRLETI KÓKUSZOS KEKSZ, DE INKÁBB COOKIE (25 db)
150 g vaj
90 g kókuszcukor
? tk vaníliapaszta
1 ? db tojás
75 ml sûrített tej
? csésze kókuszliszt
? csésze õrölt mandula
? csésze kókuszreszelék
1 tk sütõpor
1 csipet só
90 g kókuszcukor
? tk vaníliapaszta
1 ? db tojás
75 ml sûrített tej
? csésze kókuszliszt
? csésze õrölt mandula
? csésze kókuszreszelék
1 tk sütõpor
1 csipet só
A puha vajat a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a vaníliát, a tojást és a sûrített tejet, simára keverjük.
Valószínûleg bíznom kellett volna a tojás mennyiségében és igazából nem kellett volna ez a sûrített tej, vagy elég lett volna belõle 1-2 ek, mert akkor talán kiszúrósdizni lehetett volna.
A kókuszlisztet elvegyítjük a mandulával és a kókuszreszelékkel, hozzátesszük a sütõport és a sót. Az egészet a vajas krémhez adjuk, simára keverjük. A tésztát 1 órára a hûtõbe tesszük.
A sütõt 180 °C-ra állítjuk, egy tepsire sütõpapírt teszünk.
A tésztából kókuszlisztes kézzel diónyi golyókat formálunk, kissé ellapítva a tepsire rakosgatjuk. Betoljuk a sütõbe és 12-13 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihûtve tálra tesszük.
Valószínûleg bíznom kellett volna a tojás mennyiségében és igazából nem kellett volna ez a sûrített tej, vagy elég lett volna belõle 1-2 ek, mert akkor talán kiszúrósdizni lehetett volna.
A kókuszlisztet elvegyítjük a mandulával és a kókuszreszelékkel, hozzátesszük a sütõport és a sót. Az egészet a vajas krémhez adjuk, simára keverjük. A tésztát 1 órára a hûtõbe tesszük.
A sütõt 180 °C-ra állítjuk, egy tepsire sütõpapírt teszünk.
A tésztából kókuszlisztes kézzel diónyi golyókat formálunk, kissé ellapítva a tepsire rakosgatjuk. Betoljuk a sütõbe és 12-13 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihûtve tálra tesszük.
Mondjuk én hagytam a sütõt 200 °C-on, úgy elég volt 10 perc is, de eléggé megsötétült az alja, nem égett meg, csak látványra volt ijesztõ kicsit.
Pl. tökre azt hittem a nyers tészta olvadós állaga miatt, hogy majd jól ellapul/elfolyik sütés közben, ezért nem lapítottam jobban el, de simán lehetett volna. Viszont finom omlós, nem száraz a keksz.
Pl. tökre azt hittem a nyers tészta olvadós állaga miatt, hogy majd jól ellapul/elfolyik sütés közben, ezért nem lapítottam jobban el, de simán lehetett volna. Viszont finom omlós, nem száraz a keksz.