Keksz projekt: Citromos-gyömbéres, vegyes és kakaós keksz
sponsored links
Citromos-gyömbéres keksz |
Régebben már sütöttem citromos-gyömbéres kekszet egy másik recept alapján, most a kakaós keksz tésztájából próbáltam megsütni, de a nedves anyagok miatt némi liszt pótlás vált szükségessé. A végeredmény csodásan ropogós, intenzíven citromos és gyömbéres keksz lett. A gyerekeknek is nagyon ízlett, annyira, hogy most az fogyott gyorsabban, szinte ahogy sült, és ehetõre hûlt, már neki is estünk. Az utolsó tepsivel kicsit jobban megbarnult a széle, meg is ijedtem, hogy nem lesz jó, de az is csodásan finom lett, és ráadásul rengeteg, kb. 100 db.
Hozzávalók:
30 dkg finom liszt, 20 dkg rétes liszt, 25 dkg szoba hõmérsékletû sütõmargarin, 19 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 citrom sárga héja finomra reszelve + az egyik citrom leve, kb. 10 cm hosszú, jó vastag gyömbér - a héja vékonyan lekaparva, majd finomra reszelve -, fél kávéskanál sütõpor.
Elõször az eredeti recept szerint 25 dkg finom liszttel kezdtem a munkát, de ahogy hozzáadtam a többi anyagot, nagyon nedves maradt. Ekkor még 5 dkg finom lisztet adtam hozzá. Még mindig túl puha volt, ezért 10 dkg rétes liszt következett, majd még 10 dkg. Akkor végre jól formázható lett a tészta, de még mindig nem kemény. Szokás szerint kis gombócokat formáltam, aztán fólia között egy kis reszelõvel nyomtam aránylag gyorsan egyenletesre az összeset, ahogy ITT már leírtam. A kekszeket sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és kevés kristálycukorral megszórtam a tetejüket. 180 fokra elõmelegített légkeveréses sütõben 7,5 percig sütöttem. Az utolsó tepsinél véletlen 8 percre állítottam a konyhai órát, látszik is, hogy barnábbra sült, mint az elõzõek.
A kakaós keksz úgy készült, mint régebben, a vegyes pedig a kétféle tésztából gömbölygetett gombócok szétlapításával. Szerintem jópofa. Az utolsó néhány gyömbéres-citromos tésztadarabka felhasználásával készült ez a pár darab próba keksz.
Citromos-gyömbéres, vegyes- és kakaós keksz |