Kefíres-kolbászos kenyérlángos és kefíres zsemlék

2012-01-22

sponsored links


Anyukám és a nagynéném nálam járt a héten valamelyik nap és itt is ebédeltek. Gulyáslevest ettünk, hozzá kefíres kenyérlángost sütöttem. Nagyon  ízlett nekik, a nagynéném el is kérte a kenyérlángos receptjét. Na én ilyenkor vagyok bajban. Ugyanis ha nem tervezem feltenni a blogra, akkor soha nem méricskélek semmit, csak érzésre csinálom. Fõleg a kenyereket és a kenyérlángosokat. Ráadásul ebben semmi koncepció nem volt, egyszerûen csak volt itthon egy kis kefírem amit el akartam használni, mielõtt megromlik, így került bele a tésztába.
Most viszont kedvenc nagynéném kedvéért újra elkészítettem pontosan kimérve, így már õ is meg tudja csinálni. A tésztából kenyérlángos és néhány zsemle is készült.

A víz mennyiségét azért nem adom meg pontosan, mert lisztje is válogatja melyik mennyi folyadékot vesz fel. De nem csak a liszt a meghatározó, hanem a kefír sûrûsége is. Ha sûrûbb a kefír, akkor a vízbõl is pici több kell. Ha hígabb, akkor kevesebb víz is elegendõ. Az biztos, hogy összesen minimum 350 ml folyadék (víz+ kefír) kell.
A lényeg, hogy egy jól formázható, rugalmas, könnyû tésztát kapjunk, ami inkább lágy, (de nem túl lágy!) de semmi esetre sem kemény. Múltkor fele-fele arányban tettem bele kenyérlisztet és teljes kiõrlésû rozslisztet. Azzal a tésztával lényegesen nehezebb volt dolgozni, de igazán megéri a fáradozást, mert a rozstól hihetelenül finom aromája lesz. Most csak tisztán kenyérliszttel készítettem el. Így is nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók:
560 g kenyérliszt
200 ml kefír ...

Folytats a blogon ... csiperke.blogspot.com/2012/01/kefires...

sponsored links

Keres?s