Kefírben pácolt csirke
sponsored links
A food52 oldalon talált csirkereceptek között számos olyan van, ahol az egészben felhasznált csirkét kettéhasítják a gerincénél, majd szétnyitják, mint egy könyvet, és így teszik a tepsibe. Az így tálalt étel a csirke spatchcocked változata, vagy ahogy az egyik kommentelõ megjegyezte: Mától a butterflied chicken-t így hívjuk? Nekem szimpatikus ez a módszer, mert így igazán sült lesz a csirke minden oldala. Egészben sütött csirke is van persze, de azok szemmel láthatóan kisebbek. Ilyen méretet itthon nemigen találni. Én legalábbis mindig a legkisebbeket igyekszem választani, és egynek a fele is kettõnknek bõven elég. Viszont szerintem az egészben felhasznált csirke íze összességében jobb, mint a külön részeké, akár egészben sütjük, akár darabokban pároljuk.
Kefírben pácolt csirke (2 személyre):
A csirkét a nyakára állítjuk, és egy nagy, éles késsel a gerince mentén kettévágjuk. A melle csontjánál lelapítjuk, és itt is kettévágjuk. Ehhez az ételhez az egyik fél csirkét használjuk fel, amit mindkét oldalán megsózunk, megborsozunk. A mellén és a combján óvatosan visszahúzzuk a bõrt, és a bõr alatt is befûszerezzük. Kb. 1 dl kaukázusi kefirbe keverünk egy bõ csipet õrölt kardamomot, és 1 teáskanálnyi mozsárban összetört római köményt. Belefacsarjuk fél citrom levét, egy evõkanálnyi ...