KEFÍRES VADKOVÁSZ
sponsored links
KEFÍRES VADKOVÁSZ
A nosalty-n láttam meg a Torma által készített kefíres vadkovászt, ami rögtön megtetszett. Imádok kelt tésztát készíteni és rendszeresen készül is itthon valamilyen finomság kelt tésztából, így jól jött ez a kefíres vadkovász recept, mert nem kell állandóan azon rágódnom, hogy van e itthon élesztõ vagy sem.
Van kefírgombám, így folyamatosan, minden nap van itthon friss kefír, amibõl elkészíthetõ a vadkovász. Szerencsére nekem a kefírem elég "erõs", így már másnap lehetett használni a bekevert vadkovászt. Ez azért is jó, mert más vadkovásznál azért jópár napot várni kell ahhoz, hogy használható erõsségû kovászt produkáljon az ember élesztõ nélkül.
1 dl kefírhez egy nagy púpos kanál lisztet keverünk - illetve annyit, amivel palacsinta tészta állagú keveréket kapunk. Beleteszünk még egy negyed kanál cukrot és ha jól összekevertük, majd szobahõmérsékleten - nem baj, ha napos helyen - pihentetjük. Nekem másnap használható volt a kefíres kovász, igaz, volt, amikor vártam vele 2 napot, de szerintem nem szükséges. Ha a teteje buborékos, akkor nyugodtan használhatjuk.
És hogyan kell használni? Ezt az 1 dl segítségével bekevert vadkovászt kell 30 dkg mennyiségû liszthez hozzákeverni és úgy használni, mint a felfutott élesztõt. Én egy kicsit tovább pihentettem - 1 óra helyett 2 óra volt az összeállított tészta pihenési ideje, de legközelebb rövidebb idõvel is megpróbálkozom..
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.