KEDVENC TÚRÓS BATYUM ÉS VARIÁCIÓI
sponsored links
Van már egy nagyon finom túrós batyu recept a blogomon. Sok éve aszerint sütöm a túrós batyut, és nem szeretném továbbra sem háttérbe szorítani, mert jól bevált recept. De mivel a mostani recept nagyon megtetszett a Péksütemények és házi kenyerek címû könyvemben, úgy gondoltam kipróbálom. Megérte. Amikor dagasztottam be a tésztáját, már akkor annyira kellemes illat volt tõle a konyhában a citromhéj és rumaroma keverékétõl, sütés közben pedig még jobban illatozott tõle a konyha. A töltelék pedig annyira finom ízletes. Sikerült eljutnom odáig, hogy a két túrós batyu recept között képtelen leszek dönteni... Persze van rá megoldás: váltakozva fogom megsütni - a családom úgyis nagy rajongója a túrós batyunak, fõleg a kisfiam. :)
A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk: lehet sima túrós, vagy aki szereti a jól bevált túrós-mazsolás tölteléket, akkor mazsolázhatjuk a túrót. De ha kivonjuk a töltelék kellékei közül a mazsolát és teszünk bele egy friss csokor apróra vágott kaprot, akkor a végeredmény lenyûgözõ kapros-túrós lesz. Ha pedig felnyitunk egy üveg kimagozott meggybefõttet, és szórunk pár szem meggyet bele, akkor ízletes meggyes-túrós batyut kapunk - és egy tányér leves után túrós batyut falatozva egy pompás ebédünk vagy vacsoránk lesz. :)
Hozzávalók: (kb. 24 db batyuhoz)
- 60 dkg rétesliszt
- 3 dkg friss élesztõ
- 3 dl tej
- 1 mokkáskanál só
- 10 dkg puha vaj ...