Kedvenc szelet

2014-03-22

sponsored links

Egy régi nosztalgia süteményt hozok most - valamikor gyerekkoromban ettem utoljára, és amikor valamelyik nap véletlenül rátaláltam a receptre Anyukám besárgult, foszladozó süteményes könyvében, nagyon megörültem. Ahogy végigolvastam a receptet, szinte éreztem a számban a puha tészta lapok között a kakaós és enyhén citromos ízû nagyon finom fõzött krémet. Tegnap el is készítettem, éjszaka pihent egy kicsit a hûtõben, ma pedig vittük rokonlátogatóba, ahol nagy sikert aratott a sütemény. Többen kérték a receptet, igyekszem is a feltöltésével, hogy mindenki minél hamarabb el tudja készíteni a családjának. Nektek is ajánlom, nagyon fogjátok szeretni, mert egyszerû és nagyon finom!


Sajnos a fényképezõgépem az utolsó napjait élheti,
napról-napra egyre rosszabb. :(
Emiatt a fotóim nem lettek valami szépek,
de azért 1-2 képen meg tudom mutatni Nektek ezt a nagyon finom süteményt.



Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg sima liszt
- fél csomag sütõpor (6 g)
- 12 dkg zsír
- 12 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 kis doboz tejföl

A krémhez:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor (a receptben 25 dkg van írva, de picit soknak találtam)
- 5 dl tej
- 2 evõkanál kristálycukor
- 4 púpos evõkanál liszt sima liszt

- 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 evõkanál frissen facsart citromlé

A tetejére:
- 3 evõkanál forralt víz
- 3 evõkanál porcukor (átszitálva)
- 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor (átszitálva)
- 3 dkg vaj


       

Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütõport, a cukrot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy jól gyúrható és könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Tehát a tejfölt a fokozatosan adjuk hozzá kis adagokban.)
A tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es téglalapra és kb. 3 mm vastagra, és egy lapos tepsiben vagy tepsi hátulján (enyhén zsírozva/lisztezve a felületét) kisütjük a tésztalapokat világosra. (Nálam 180 fokos elõmelegített légkeveréses sütõben 6 percig sültek a lapok, de ez csak tájékoztató jellegû.) Amikor a szélek enyhén kezdenek pirulni, akkor már vegyük ki a tésztát, nem baj, ha puhának tûnik, mire kihûl, szilárdulni fog.
2. A krémhez az 5 dl tejben simára keverjük a 2 evõkanál kristálycukrot és a 4 evõkanál lisztet, majd közepes lángon sûrû krémmé fõzzük - kihûtjük. (A gyorsabb hûlés érdekében hideg vízbe lehet állítani a tálat és folyamatosan kevergetve hûtjük.)
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihûlt fõzött krémet és jól kihabosítjuk.
Kettéválasztjuk: az egyikbe belekeverjük a kakaóport, a másikban az 1 evõkanál citromlevet.
3. Az egyik lapot ráhelyezzük egy tálcára, megkenjük a kakaós krémmel, erre enyhén rányomkodjuk a második lapot, melyet egyenletesen megkenünk a citromos/világos krémmel, majd óvatosan ráhelyezzük picit megnyomkodva a harmadik lapot is.
4. A mázhoz a hozzávalókat simára keverjük és elsimítjuk a sütemény tetején. 
5. Hûtõbe tesszük egy éjszakára, hogy átpuhuljanak a lapok, dermedjen a krém és az egész jól összeálljon.
6. Másnap szeletelve tálaljuk. (Érdemes 15 perccel hamarabb kivenni a hûtõbõl, mielõtt fogyasztjuk.)

Tipp:
A világos krémbe citromlé helyett tehetünk 1 csomag vaníliás cukrot 1 evõkanál rummal.


  

Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/03/kedvenc...

sponsored links

Keres?s