Kedvenc szelet
sponsored links
Elõször is elnézést kérek a képminõségért, de elég borongós idõ volt amikor fényképeztem a sütit, de talán kivehetõ, hogy valami sütiféle van a képen.
Múlt hétvégén sütöttem meg , és nagyon hamar eltûntette a rokonság.Ezért is vettem a bátorságot, hogy felteszem a receptjét.Kiadós, nem igényel nagy befektetést a hozzávalók beszerzése, és nem utolsósorban nagyon fincsi.Én most csokimáz nélkül készítettem, simán csak porcukorral megszórva.Annak ellenére, hogy férjem kategórikusan kijelentette, õ nem eszik belõle, mert nem kell a kilóinak, ahhoz képest szépen sorjában kapkodta el a szeleteket a tányérról.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
1/2 cs. sütõpor
12 dkg margarin
12 dkg porcukor
1 tojás
tejföl
Hozzávalók a krémhez:
20 dkg vaj
25 dkg porcukor(én a fele mennyiséget tettem bele, és az is bõven elég volt)
1/2 l. tej+2 kanál cukor+4 púpozott ek. liszt=sûrûre fõzni
Máz:
4 evõkanál víz
4 evõkanál cukor
4 evõkanál kakaó
6 dkg vaj
A tészta hozzávalóit annyi tejföllel állítjuk össze, hogy könnyen nyújtható legyen.
3 lapot sütünk belõle tepsi hátán 200 fokra elõmelegített sütõben.Vigyázzunk, mert 5-6 perc alatt megsülnek a lapok, nehogy megégjenek.
Ezután félretesszük hûlni õket.
A krémhez sûrûre fõzzük a tejben csomómentesre kevert lisztet és a cukrot.Ezt a masszát is félretesszük hogy teljesen kihûljön.
Eközben a vajat habosra keverjük a porcukorral, és a kihûlt krémhez keverjük óvatosan, egynemûvé dolgozzuk.
Kétfelé vesszük a krémet, és az egyik felébe egy evõkanál kakaót, a másik felébe egy kevés rumot keverünk.(én, mivel gyerekek is ettek belõle a rumot kiváltottam egy csomag vaníliáscukorral)
Ezután következik a rétegezés:tészta-fehér krém-tészta-csokikrém-tészta-csokimáz
A mázhoz kis lángon összeolvasztjuk a hozzávalókat, majd a tûzrõl levéve belekeverjük a vajat.
Egy éjszakára hûtõbe tesszük, de tapasztalatom szerint inkább két nappal elõtte készítsük el, úgy még jobban bepuhulnak a lapok és összeérnek az ízek.