Kavart túrós
sponsored links
Tegnap valamiért nagyon hiányzott már egy könnyû kis desszert a mindennapi kávém mellé, ezért még a délelõtt folyamán nekiálltam süteményt sütni, nehogy az idõ múlásával megint meggondoljam magam. Mert általában ez szokott történni, mármint, hogy addig húzom az idõt, míg végül nem sütök semmit, aztán meg mindenféle itthon talált keksszel és csokival csillapítom az édesség utáni vágyam.
No és mivel tudtam, hogy a hûtõben lapuló fél kiló túrómnak valami méltó helyet kell találjak, egy finom kis édességben, meg nem mellékesen, gyors megoldást kerestem, így esett a választásom erre a pofonegyszerû süteményre. Sok vajjal, hogy puha szaftos kis tésztát kapjunk és túróval, csokidarával, hogy még finomabb legyen.
No és mivel tudtam, hogy a hûtõben lapuló fél kiló túrómnak valami méltó helyet kell találjak, egy finom kis édességben, meg nem mellékesen, gyors megoldást kerestem, így esett a választásom erre a pofonegyszerû süteményre. Sok vajjal, hogy puha szaftos kis tésztát kapjunk és túróval, csokidarával, hogy még finomabb legyen.
A tésztához:
- 220 g cukor (nálam eritrit)
- 4 tojás
- 250 g puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 450 g liszt (nálam bio tönkölybúza fehér liszt)
- 1 csomag sütõpor
- 2 dl tej
- 2 marék csokidarát (tortadara)
A töltelékhez:
- 500 g túró
- 1 citrom reszelt héja (bio, kezeletlen!)
- 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint porcukor (nálam por eritrit)
- 1 púpozott evõkanál tejföl
Elkészítés:
- A sütõt elõmelegítjük 170 fokra.
- A cukrot és a vaníliás cukrot a tojással habosra keverjük.
- Ezután hozzákeverjük a puha vajat, majd a 2 dl tejet felváltva a sütõporos liszttel.
- Végül beleforgatjuk a csokidarát.
- Elkészítjük a tölteléket. A túrót a többi hozzávalóval jól kikeverjük.
- A tészta felét egy sütõpapírral bélelt, 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, erre ráigazgatjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is rásimítjuk.
- Az elõmelegített sütõben, 170 fokon, hõlégkeveréssel készre sütjük. kb. 30 perc. Végezzünk 20 perc után tûpróbát! Ha kihûlt, porcukorral meghintjük és szeleteljük.
Jó étvágyat!