Katlan Tóni Vendéglõje a Malomhoz - Veresi varázslat

2012-11-13

sponsored links


Az íz, ahogyan azt a természettõl kapjuk, az érzékeinkbõl fakad,
és az érzékeinktõl kapjuk a legtöbb élvezetet!
Brillat-Savarin


Egyszer volt, hol nem, magányosan álldogállt egy réges-régi malom. Már nem õröltek benne búzát a friss kenyérhez, már nem nyüzsögtek benne a környékbeli emberek. Mint a legtöbb bezárt malom örök álomra és pusztulásra ítéltetett. Vagy mégsem? Innen indul útjára az igaz csoda.
Nem is akárhol, az én egyik kedvenc hazai gasztroközpontomban , Veresegyházon jártunk ismételten!

Az 1920-as években épült gõzmalom elõször nem étterem funkciója miatt fogta meg Novotny Antal tulajdonost, inkább catering cégének bukkant tökéletes elõkészítõ helyszínre. Az épület jó állapotából adódóan továbbgondolta ötletét és mert egy nagyot álmodni, mindezt gondos munkával megvalósítani. Így született meg a malométterem. Már magában a tény izgalmasnak hatott számomra, hogy egy malomból vendéglátóhelyet alakított ki valaki. Külföldi mintát már láttam erre, de itthon még nem. Igazából Fecóm kezdett el mesélni errõl az elvarázsolt helyrõl. A hasukat igazán szeretõ kollégák anekdotáztak a vörösboros vaddisznó tokányról, a hangulatos miliõrõl. Kíváncsivá tettek!
Természetesen egy igazi szombat délelõtti piactúra került az útitervbe és ennek megkoronázása volt az ebéd Katlan Tóni malmában. Nagyon nagy bizalommal és egyben elvárással kutattuk fel az éttermet. Kicsit féltem, mert nem akartam csalódni a sok pozitív vélemény után, mint itt Budapesten már jó néhányszor megesett velem.

Mikor megláttam az épületet már tudtam, hogy nem trafálhatunk annyira mellé. Csodálatos állapotban, igényes kerttel csábítgatta az étterem az arra járó embereket. Legyünk õszinték, roppant jó fogás az óriás molinó, melyen egy mennyei ételkompozíció indítja be az emésztõnedveket. Nem tud elmenni mellette az ember!
Igazából nem tudtam pontosan, hogy mikor nyitnak, ezért a hátsó bejáratnál szünetet tartó alkalmazottaktól érdeklõdtem. Roppant készségesek és kedvesek voltak egy magamfajta kerítésen bekurjantó kíváncsiskodóval! Nagyon nagy piros pont!
Dél elõtt picivel minden földi jóval megrakott kosárral beléptünk a bejáraton és egy teljesen más világba csöppentünk.
Ez a kép fogadott bennünket. Minden elismerésem az építészeké. Melegséget árasztanak a fagerendák, a tégla falak, a fehér, egyszerû kiegészítõk. Kicsit mintha hazaérkezne az ember, de mégis érzékeljük, hogy ez valami más, ez a malom bámulatos újjáéledése.
Néhány fontos tudnivaló, hogy ti is könnyen eljuthassatok ide:
Cím: Veresegyház, Csokonai u. 5. a fõúton, a fénysorompónál
Autó: A fenti térkép segít ebben! Étterem elõtt nagy, földes parkoló várja a vendégeket!
Vonat: Maximum 10 perc séta Veresegyház központi vasútállomása
Busz: Maximum 15 perc séta az általános iskola elõtti buszváróból egyenesen a Fõ utcán

Nyitva:
H-Cs 11:00 - 22:00
P-SZ 11:00 - 23:00
V 11:00 - 22:00

Telefonszám: + 36 20 315 2222
WEB: http://www.katlanmalom.hu/
Fizetési lehetõségek: bankkártya, SZÉP kártya, készpénz, utalvány
Árfekvés: Átlagos! 10 000 Ft-ból 2 fõ itallal és borravalóval együtt tele pocakkal távozhat az étterembõl.

Ekkora bevezetõ után ideje rátérni az ételekre és az italokra. A tulajdonos küldetésként tekint az igazi magyar konyhára és a kiváló alapanyagokra. Itt semmi sem bolti, semmi sem mû. A tyúkokat Baranyában neveltetik igazi szemes kukoricán, a zöldségek, gyümölcsök és alapanyagok környékbeli minõségi termelõktõl származnak.
Havonta megújuló étlap várja a vendégeket, melyet gondos munkával többek között néprajzkutatók állítanak össze.

Én illatos vargánya levest és vörösboros vaddisznó tokányt lakomáztam, bodzaszörppel leöblítve. Felejthetetlen élményben volt részem!
Érdemes lesni a malom Facebook oldalát, mivel hónap elején az idénynek megfelelõ menüsor várja a torkoskodni vágyókat! Íme a novemberi finomságok: http://www.katlanmalom.hu/eteleink/
Természetesen állandó fogások is várják a betérõket!

Szörpök, saját házi pálinka, igényesen kiválasztott borok oltják a szomjunkat! A vegetáriánusokra is gondoltak és gyerkõcmenü is az aprónép rendelkezésére áll.

A tulajdonos fejébe vette, hogy Veres és az ország legjobb éttermét álmodja meg. Elmondhatom, hogy a saját TOP 5 étterem listámban elõkelõ helyet foglal el most már ez az étterem. A kiszolgálás csillagos ötös, a belbecs, vagyis az enteriõr szintén kimagasló. Az ételekrõl nem zengek több ódát: kiválóak! Minden hónapban az aktuális étlapot ki fogjuk próbálni. Két biztos törzsvendéggel már biztosan számolhatnak!
A nagy különlegesség és szintén nagyon nagy piros pont a játszórész kialakításáért jár egy külön kis teremben. Nincs heretikusan elzárva a többi vendég elõl sem, sõt a játszadozó apróságokat szemmel tarthatják a szülõk vacsora közben, mivel a játszózuggal szemben sorakoznak a felnõttek asztalai! Igazi családi, vasárnapi ebédre alkalmas hely!
VÉDJEGY: Káposztalevélen sült burgonyás cipó! Itt megtekinthetitek a készítés folyamatát.
Errõl mindenképpen szót kell ejtenem! Ha betértek Katlan Tóni malométtermébe, akkor TILOS kihagyni ezt a cipót.
Mi éppen langyosan kaptunk egy kis ízelítõt. Lágy cipó, burgonya darabokkal... az orrunknál fogva csábított el bennünket. Nem lehet szavakkal elmondani az otthon melegét árasztó friss kenyér illatát. Ennél ötletesebb ismérvet nem is találhatott volna ki egy malom!
Ha egy csipetnyi otthonra vágytok, egy falatnyi meghittséggel fûszerezve, kérlek ejtsétek útba ezt a csodát!
Csak gratulálni tudok ehhez a megvalósult álomhoz és tiszta szívbõl kívánom a tulajdonosnak és a tündéri személyzetnek a legjobbakat!



/

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2012/11/katl...

sponsored links

Keres?s