Katica süti

2014-06-07

sponsored links

Jó régen írtam már utoljára, de nem is nagyon készült olyasmi a konyhában, amit igazán érdemes lett volna megmutatnom... Mozgalmas heteken vagyunk túl, idõközben megszületett a kislányom, Kicsi Fiam pedig, aki már Nagytesó, megünnepelte a második szülinapját. Neki sütöttem azért ezt-azt, ezeket meg tudom mutatni... :-) Ezek közül az egyik ez a katicás süti:



Hozzávalók:

120 gramm vaj
120 gramm porcukor
1 tojássárgája
2 csipet sütõpor
110 + 40 gramm liszt
1 csomag puncs ízû pudingpor (vagy 40 gramm keményítõ és piros ételfesték)
2 evõkanál piros szörp (ha ételfestéket használunk, ez felesleges)
20 gramm kakaópor
a pöttyökhöz Dr.Oetker dekortoll

A porcukrot habosra kevertem a vajjal és alaposan belekeverem a tojássárgát is. Megmértem a masszát mérlegen és a negyedét áttettem egy másik tálba. 

A nagyobb adaghoz hozzákevertem 110 gramm lisztet egy csipet sütõporral és a pudingport, de ez egyáltalán nem színezte be úgy, ahogy vártam, így belekevertem 2 evõkanál meggyszörpöt is. Jól összegyúrtam a tésztát.

A kisebb adaghoz a 40 gramm lisztet (egy csipet sütõporral) és a kakaóport kevertem hozzá és ezt is jól összegyúrtam. 

Mindkét tésztát fóliába csomagoltam és hûtõszekrénybe tettem. Én csak másnap sütöttem meg a katicákat, de legalább egy órát mindenképp dermednie kell a tésztának.

Mikor kivettem a hûtõbõl, kicsit megnyomkodtam, ettõl annyira megpuhult a tészta, hogy könnyen nyújtható legyen. A nyújtófát betekertem fóliával és alufólián nyújtottam ki a tésztákat. A piros tésztából egy nagyobb, a barnából egy kicsi pogácsaszaggatóval köröket szaggattam, majd a barna korongokból egy darabot a nagyobbik szaggatóval levágtam, így pontosan illeszkedtek a katica fejek a testekkel. Sütõpapíros tepsire tettem elõször a piros korongokat majd óvatosan hozzáillesztettem a barnákat és egy kicsit összenyomkodtam. 170 fokra elõmelegített sütõben 14-15 percig sütöttem õket. Miután kivettem a sütõbõl, a tepsin hagytam kihûlni a katicákat. 

Ezután már csak a díszítés volt hátra, de ez a dekor tollak segítségével nagyon egyszerû volt. A pöttyöket barnával, a szemeket fehérrel rajzoltam rá.

A tésztával a hûtõbõl kivéve nagyon könnyû dolgozni, de ahogy melegszik, egyre nehezebb. Már néhány perc után is sokkal nehezebb volt bánni a tésztával, ragadóssá, nyúlóssá vált, így 4-5 korongonként visszatettem a tésztát a hûtõbe. 2-3 perc alatt már dermedt annyit, hogy a következõ 4-5 korong megint könnyen, szépen sikerült.

Az eredeti receptet Ildinél találtam, de ezt-azt megváltoztattam rajta. És ha legközelebb nekiállok, még változtatni fogok néhány dolgon:
- a puncsos pudingpor egyáltalán nem színezte be a tésztát, ezért hirtelen ötlet volt bele a szörp, legközelebb mindenképp a keményítõ + ételfesték (esetleg céklalé) párost választom
- nekünk nagyon édes volt így, legközelebb kicsit próbálok változtatni a tésztán is, hogy állagra is jó legyen, de ne legyen ennyire édes
- tovább sütöttem, mint Ildi írta, de ez persze eléggé sütõfüggõ. 

Kicsi Fiamnak nagyon tetszettek, így fogok még kísérletezni vele mindenképpen! :-)



Folytats a blogon ... gyzsuzska.blogspot.com/2014/06/katica...

sponsored links

Keres?s