Kaszásleves
sponsored links
Hagyományos, nagyon tartalmas leves, ami a téli disznóvágásból a tavaszi kaszálás idejére megmaradt utolsó sonka vagy füstölt tarjadarabból készült. A leleményes vidéki háziasszony belefõzte az utolsó sárgarépa vagy krumpli darabokat, és ha ezekbõl is kevés volt, pirított kenyérkockákkal gazdagította, hogy a mezõn kaszáló férfiak jóllakjanak vele. Lehet ízesíteni lestyánnak vagy friss kaporral is, melyek egészen más ízvilágot adnak az ételnek, így nem válik unalmassá.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 2-3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 2 evõkanál olaj, 1 evõkanál liszt, só, szemesbors, fûszerpaprika, petrezselyemzöld
Elkészítése:
1. A füstölt húst egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk és másnap meleg vízben jól megmossuk. Megpucoljuk a hagymákat.
2. A húst hideg vízben fõni tesszük. Hozzáadjuk a hagymákat, a babérlevelet meg a szemesborst és puhára fõzzük.
3. A sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret megpucoljuk, megmossuk és nagylyukú reszelõn lereszeljük.
4. A füstölt húst kivesszük, a levet pedig átszûrjük.
5. Az átszûrt lébe beletesszük a reszelt zöldségeket, ha szükséges megsózzuk és megfõzzük.
6. Elkészítjük a rántást. A lisztet világosra pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a fûszerpaprikát és felöntjük vízzel.
7. A rántást belekavarjuk a levesbe és kiforraljuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
8. A füstölt húst kockákra vágjuk és visszatesszük a levesbe. Tejföllel tálaljuk.