Kastély torta jubileumra
sponsored links
Városunk hastáncegyüttesének, a Kleopátrának volt most a 10. évfordulója, erre az alkalomra készült ez a 45 szeletes monstrum. Hát, hogy is kezdjem. Utólag sem mulatságos. :D Na, jó, egy kicsit. :)
A kérés úgy szólt, hogy egy tortalapra építsem fel a Topkapi névre hallgató épület egy részét, de úgy, hogy hagymakupolák legyenek a tornyokon, ám hasonlítson a régi kastélytortára, amit már sokan elkészítettek. Több dilemma is felmerül.
A Carol Deacon féle kastélytorta tornyai üreges, keményre száradó cukormasszából vannak, azon bevont tölcsérek. Ezek könnyû kis holmik, ám most süteménybõl kellett, hogy legyen.
Oké, no para, Dina kisüt pár lap piskótát, abból kis desszertgyûrûkbe több toronyrészletet összeállít mediterrán ízvilágra (fahéj, kardamom, ánizs, szerecsendió) turbózott csokikrémmel rétegezve. Majd apró pálcákat és pici kartonkarikákat bevetve magasra egymásra halmoz, még szögletesre is vág, ahogy a képen látszik, és ahogy a kérés szólt. Hogyne. Torony egy (T1) beadja a kulcsot, összedõl. Dina óvatosan átforgat, vágási élek jók, látszólag stabil. Óvatosan visszavisz a hûtõbe, ahol a másik torony romjai kacsintanak vissza. Jajj. T1 hûtõbe, T2 elõ, vele is macera, átforgatás, pici puncsmasszával kiékelés, újra lekenés. Úgy néz ki, jó lesz. Hûtõhöz. T1 az oldalán. Remek. T2 hûtõbe, hátha jó, T1 elõ. Szétszed, kis kartonlap középen kilyukaszt, összerak, középre hosszú pálca, hogy egyben tartsa. Leken. Oké. Hûtõhöz. T2 három darabban. Hajtépés. Azt is szétszed, középre abba is hosszú pálca. Leken. Közben a közbülsõ falat összeállít, betölt. Az jónak tûnik. Burkol. Na, remek. Másik hûtõ, tornyok az oldalukon, az egyik a másikra. A piskóta karikák már annyira sérültek, hogy omlanak szét. Ahogy az idegeim is. Jó, kész feladom, akkor lesz puncsmasszából az egész. Mindkét torony, T1 és T2 tálba zuhan, kávéval, krémmel összegyúr, közben kartonkarikákat, pálcákat kihalász, masszát desszertgyûrûbe tömköd, kettõt-kettõt egymásra pakolva. Jó. Hûtõ. Még több massza, amibõl két hagyma alakú kupolakezdemény. Oké. Hûtõ. Ott a már bevont fal pofáraesve fogad. Ráadásul a rácsra borult, az oldalán felszakadozott a marcipán. Hihetetlen. Kiékel, formázgat, ahogy lehet, próbál menteni. Mikor vinné a szerencsétlen tortás a hûtõbe, fal meginog, és fejest ugrik, öngyilok áldozata lesz. A földön hullik romjaira. Dina lekuporodik, kukába lapátolja, majd idegbeteg módon a barátainak üvölti ki kétségbeesését chaten. Hurrá. De aznapra elég. rá sem bírok nézni.
Másnap meló után szélvészként új piskótát süt, új krémet kever, ez a fal vastagabb, nem is sikerül egyenesre, de már mindegy, csak kész legyen. Tornyok hálásak, egyben vannak. Burkol. Díszít. Hagymakupolák egyben. Burkol, erez, fest. Egymásra tapaszt, imádkozik. Meghallgattatott. Fal egyben, burkol. Míg hûl, kaput kivág, fest, díszít, mintáz. Alapot felkészít, pálcákkal stabilabbá tesz. Késõ este, de kész kell lennie még ma. Oké, kartonra fal, mellé két torony. Lemér. Utólag. Marha nagy mázli, pont akkora centire, mint az alap. Ha öttel több lenne, sikítanék. De nem. Várat rápakol, tornyok dõlnek kifelé. Várat leszed, alap hûtõbe, vár szétszed, nagy, hosszú pálcával falat átdöf, két végére tornyokat nyársal, már mindegy, csak ne boruljon. Úgy néz ki, megmarad. Alapra visszapakol, kis marcipán zárókígyókat teker mindenhová. Kész.
Én is kész vagyok. Szóval amikor tortás mûsorokat néztek, és azt látjátok, hogy kiabálnak, dühösek, kapkodnak, tombolnak, ne higgyétek, hogy színjáték. Néha bizony megmakacsolja magát egy-egy darab, pedig az idõ rohan. Na, de mit mesélnék, ha ez nem így lenne? :))
Boldogságos Jubileumot Kleopátra csapat! :)
(Az esemény kis videó beszámolója ITT LÁTHATÓ, jól sikerült buli lett.)
Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)
Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!