Karácsonyi torták III. (mûelemzés, recepttel)

2012-01-12

sponsored links


A klasszikus témaválasztáshoz klasszikus forma dukál: az alkotó nem tért le a hagyományos útról, amikor egy expresszívebb, nonfiguratív forma helyett a fatörzsábrázolást választotta a francia karácsonyi fatörzstortához (aka Buche de Noel) Sõt, további komor kereteket jelölt ki a hagyományos csokoládékrém melletti kiállásával, hiszen így a forma és a beltartalom könnyen  hétköznapi utánzássá silányíthatja a sütemény külsõ megjelenését. Ráadásul ott lebegett a übergiccs habcsókgombák csalogató csapdája, amit csak erõs túlzások igénybevételével lehet más, nem hétköznapi magasságba emelni. De mûvészünk inkább az elegáns, nemesen egyszerûsítõ értelmezés mellett voksolt:  kellemesen lágy, natúr marcipánból készült indák és borostyánlevelek teszik mozgalmassá az összhatást, jelképezve egyúttal az újjászületést, a Zélet nagyszerû burjánzását. Az összbenyomás mindezek ellenére mégis az, hogy alkotónk a pár napon belül elkészült mûvek utolsó darabjára kissé megfáradt, magába fordult, és elveszítette játékos lendületét, amelyet nem ellensúlyoz a torta oldalán felbukkanó, vicceskedõ  kukac sem.

Hozzávalók: 
a piskótához:

5 tojás sárgája
3 tojásfehérje
5 ek. cukor
3 dkg olvasztott vaj
7 dkg liszt ...

Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2012/01/karacsony...

sponsored links

Keres?s