Karácsonyi torták III. (mûelemzés, recepttel)
sponsored links
A klasszikus témaválasztáshoz klasszikus forma dukál: az alkotó nem tért le a hagyományos útról, amikor egy expresszívebb, nonfiguratív forma helyett a fatörzsábrázolást választotta a francia karácsonyi fatörzstortához (aka Buche de Noel) Sõt, további komor kereteket jelölt ki a hagyományos csokoládékrém melletti kiállásával, hiszen így a forma és a beltartalom könnyen hétköznapi utánzássá silányíthatja a sütemény külsõ megjelenését. Ráadásul ott lebegett a übergiccs habcsókgombák csalogató csapdája, amit csak erõs túlzások igénybevételével lehet más, nem hétköznapi magasságba emelni. De mûvészünk inkább az elegáns, nemesen egyszerûsítõ értelmezés mellett voksolt: kellemesen lágy, natúr marcipánból készült indák és borostyánlevelek teszik mozgalmassá az összhatást, jelképezve egyúttal az újjászületést, a Zélet nagyszerû burjánzását. Az összbenyomás mindezek ellenére mégis az, hogy alkotónk a pár napon belül elkészült mûvek utolsó darabjára kissé megfáradt, magába fordult, és elveszítette játékos lendületét, amelyet nem ellensúlyoz a torta oldalán felbukkanó, vicceskedõ kukac sem.
Hozzávalók:
a piskótához:
5 tojás sárgája
3 tojásfehérje
5 ek. cukor
3 dkg olvasztott vaj
7 dkg liszt ...