Karácsonyi torta
sponsored links
Egyszerû, de mutatós...
Karácsonyi torta
Hozzávalók egy 20-24 cm-es formához: 20 dkg puha vaj, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evõkanál melasz (elhagyható), 20 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütõpor, 1-2 teáskanál fahéj, 2 alma, 10-10 dkg mazsola, aszalt vörös áfonya, illetve kandírozott citrom-, lime- és narancshéj vegyesen, kevés vaj;
a krémhez: 2 dl habtejszín, 15 dkg mascarpone, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 evõkanál porcukor;
a díszítéshez: 1 narancs, 1 lime, ? gránátalma, 1 marék fagyasztott áfonya, néhány magyal- vagy babérlevél, 1 tojásfehérje, finom szemcséjû kristálycukor.
Elkészítése: A kiengedett áfonya, a jól megtörölgetett gránátalmamagok egy részét, illetve a felhasznált leveleket megkenjük tojásfehérjével, majd kristálycukorba forgatjuk. Sütõpapírra helyezzük, és 40 fokos sütõben, légkeveréssel kb. félóra alatt jól megszárítjuk. A tésztához a vajat habosra kavarjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a melasszal, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját is. Ezután felváltva hozzáadjuk a sütõporral meg a fahéjjal összeszitált lisztet, valamint a tojásfehérjébõl vert kemény habot, és jól elkavarjuk. Beledolgozzuk a héjastól lereszelt almát, végül pedig lazán beleforgatjuk az aszalt és kandírozott gyümölcsöket. Sütõpapírral bélelt, vajjal megkent formába simítjuk, és 20 percre 180 fokos sütõbe toljuk. Ezután a hõt 160 fokra csökkentjük, és további 30-40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihûlni, majd tortatálra helyezzük, és kidíszítjük. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponét és a vaníliakivonatot. Kissé rusztikusan a torta tetejére halmozzuk, kidíszítjük a felvágott-felszeletelt citrusokkal, a cukorba forgatott, illetve natúran hagyott gránátalmával és áfonyával, valamint a cukrozott levelekkel. Ha szeretnénk, a tortát piros szalaggal is átköthetjük.
Megjegyzés: Ha magasabb tortát szeretnénk, kisebb átmérõjû formában kell sütni, ebben az esetben viszont meglehet, hogy több idõre van szükség a sütéshez. Mindenképpen tûpróbát kell végezni. A bogyós gyümölcsöket úgy ?kenhetjük meg? legkönnyebben a tojásfehérjével, hogy beletesszük a fehérjébe, egy villa segítségével rendre kiemeljük õket, és a villáról kézzel (hogy ne maradjun rajtuk túl sok fehérje) óvatosan átrakjuk a cukorba.
EK - 2017/12.
EK - 2017/12.