Karácsonyi sólet mese
sponsored links
Vallásokon átívelõ karácsonyi mese, és igazi, autentikus sólet recept következik. Egy gyerekkori emléknek és hagyománynak adózva a mai karácsonyi vacsora utolsó eleme a sólet volt. Pont ideálisan sokan voltunk hozzá, mert ezt az ételt két fõre készíteni lehetelen.
A 80-as évek közepe-vége felé Ferike, és Prütyike, a gyermektelen házaspár válás okán elköltözött a szomszédból. Eladták a házat, és egy kétgyermekes család népesítette be addig csendes, kertes budai ingatlant. Rozika, János, és két fiuk, András meg Dani. Mindaddig amíg õk nem költöztek oda, nemigen tudtam semmit a zsidó vallásról. Onnantól kezdve viszont rengeteget tanultam. Az ünnepekrõl, a szokásokról, és a konyháról. A legelsõ amit megtanultam az volt, hogy Rozika minden pénteken délután odatette a sóletet a sütõbe sülni. 12 órán át, miközben fennhangon hirdette, hogy ez a világ legjobb, legegyszerûbb és legfinomabb étele. Ha éppen maradt, mert mondjuk a gyerekek nem voltak otthon, nem mulasztott áthívni minket, és megvendégelni. Varázslatos volt. Azonnal megszerettem, mi soha nem ettünk vagy készítettünk még csak hasonló ételeket sem. Eljött az elsõ szomszédként töltöltt karácsony. 24-e reggelén Rozika átkocogott egy csordultig teli lábos sólettel, amit csak nekünk készített karácsony szent napjára, boldog karácsonyt kívánva. Mi csak tátottuk a szánkat, és elképedve elemeztük a nagyvonalúságot, az intelligenciát, szeretetet, és a tiszteletet, amit ez a ...