Karácsonyi pásztor pite
sponsored links
Ennél egyszerûbb nevet nem adhattam ennek a karácsonyi ételnek, hacsak nem kezdem sorolni az alapanyagok egy részét. De mivel a hangulata és az ízvilága is olyan karácsonyi, így maradtam ennél az egyszerû recept névnél. Izgalmas készülõdés, bevásárló túra és rohanás. Ma is így jártunk. Egy hosszabb délutánba akartam bele sûríteni mindent, amit csak szerettem volna és a vége az lett, hogy mindenhol rohantunk és kevés idõt töltöttünk. Persze ilyenkor annyira telik az idõ... de, ha várni kell valamire... nah, akkor mintha, megállt volna.
Karácsonyi pásztor pite
Hozzávalók 4-6 személy részére:
a raguhoz:
80 dkg darálthús
1 vöröshagyma
3 evõkanál olaj
20 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt áfonya
2 édes alma
1,5 dl tejszín
2 teáskanál étkezési keményítõ
1 dl száraz fehérbor
2 dl húsalaplé
só
frissen õrölt bors
1 kávéskanál õrölt szerecsendió
1 kávéskanál õrölt szegfûbors
a tört burgonyához:
1 kg burgonya
20 dkg camembert sajt
só
õrölt fekete bors
õrölt szerecsendió
5 dkg vaj
1,5 dl langyos tej
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzátesszük a darált sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Fûszerezzük, felöntjük fehérborral és húsalaplével, majd hozzáadjuk az elõzõleg feldarabolt aszalt szilvát és az áfonyát. Fedõ alatt puhára pároljuk. A keményítõt kikeverjük a tejszínnel és a kész raguhoz öntjük, sûrûre fõzzük. Közepes jénai tálba öntjük.
A burgonyát meghámozzuk, sós vízbe puhára fõzzük. Leszûrjük, jól összetörjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk az elõzõleg kockára vágott sajtot, a vajat és a langyos tejet, majd habosra keverjük. Habzsákba töltjük és a ragu tetejére díszesre kinyomjuk. Egyszerûbben is ráhelyezhetjük, mondjuk egy kanál segítségével és villával is díszíthetjük.
Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és kb. 30 perc alatt összesütjük.
Karácsonyi pásztor pite
Hozzávalók 4-6 személy részére:
a raguhoz:
80 dkg darálthús
1 vöröshagyma
3 evõkanál olaj
20 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt áfonya
2 édes alma
1,5 dl tejszín
2 teáskanál étkezési keményítõ
1 dl száraz fehérbor
2 dl húsalaplé
só
frissen õrölt bors
1 kávéskanál õrölt szerecsendió
1 kávéskanál õrölt szegfûbors
a tört burgonyához:
1 kg burgonya
20 dkg camembert sajt
só
õrölt fekete bors
õrölt szerecsendió
5 dkg vaj
1,5 dl langyos tej
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzátesszük a darált sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Fûszerezzük, felöntjük fehérborral és húsalaplével, majd hozzáadjuk az elõzõleg feldarabolt aszalt szilvát és az áfonyát. Fedõ alatt puhára pároljuk. A keményítõt kikeverjük a tejszínnel és a kész raguhoz öntjük, sûrûre fõzzük. Közepes jénai tálba öntjük.
A burgonyát meghámozzuk, sós vízbe puhára fõzzük. Leszûrjük, jól összetörjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk az elõzõleg kockára vágott sajtot, a vajat és a langyos tejet, majd habosra keverjük. Habzsákba töltjük és a ragu tetejére díszesre kinyomjuk. Egyszerûbben is ráhelyezhetjük, mondjuk egy kanál segítségével és villával is díszíthetjük.
Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és kb. 30 perc alatt összesütjük.