Karácsonyi puncstorta
sponsored links
Folyamatosan hozom a recepteket a Mary receptjei blogomból mivel meg fog szûnni.
Elsõ amit hozok az egy egyszerû puncs torta:
Alap recept Turós Emil és Tréfás Sándor : Mai nõ szakácskönyvébõl van. Régi 60-as évekbõl származó szakácskönyv nagyon jó receptekkel! :) Leírom õk, hogy készítették és azt is ahogy én.
"Hozzávalók:
10 db. tojás
45 dkg. porcukor
25 dkg. liszt
10 dkg. gyümölcsíz
5 dkg. csokoládé
1 dl. rum
vaníliás cukor, fél citrom
Négy egész tojást és hat sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. A megmaradt tojás fehérjébõl kemény habot verünk, 10 dkg porcukrot, reszelt citrom héjat, vaníliás cukrot teszünk bele, majd hozzá adjuk a kikevert tojás sárgákhoz a lisztel együtt. Jól kikeverjük. A tészta felét papírral kibélelt torta karikában sütjük meg közép meleg sütõben. Ha kihûlt lapjával ketté vágjuk. A tészta másik felét kivajazott liszttel meghintett sütõlemezen sütjük ki.
Ez a tészta lesz a puncs torta tölteléke, kis darabokba össze vágjuk, rummal, 20 dkg cukorból fõzött sziruppal meglocsoljuk hozzá keverünk fél citrom levét és a csokoládédarabkákat is. A ketté vágott torta alsó lapját gyümölcsízzel és az elõbbi szirupos töltelékkel kenjük be, majd felkenjük rá az alaposan összekevert tölteléket. Ezután a torta karikába vissza tesszük a tortát és a töltelékre ráhelyezzük a felsõ lapot, amelyet elõzõleg szintén bekenünk gyûmölcsízzel.
Fehér papírt teszünk rá és nehezéket, amellyel legalább fél óráig préseljük, majd a torta tetejét cukormázzal vonjuk be, és nyitott sütõajtón néhány percig szárítjuk." Ebben a formában is kifogom késõbbiekben próbálni.
Saját verzió:
Maradék piskóta darabok felkockázva.
5 db tojás
10 dkg. cukor
10 dkg. liszt
Tojásokat megmosom szárazra törlöm ketté választom õket. sárgáját fele cukorral felverem. Fehérjét maradék cukorral felverem tejföl sûrûségûre.
A fehérjét és a sárgáját lazán összekeverem szilikon lapáttal. Ezután a lisztet keverem bele. 22 cm-re állitott torta karikába töltöm. 180 fokon sütõm készre.
Recept innét.
Piskótát ketté vágtam amikor kihûl alsó lapot megkentem sárga barack lekvárral:
Maradék piskótából is készíthetõ ha nem akkor a fenti receptbõl sütünk 5 tojásos piskóta lapot.
Erre jött a piskóta maradék amit 20 dkg cukorból készült sziruppal, citrom lével és rumaromával kevertem össze:
Nehezéket tettem rá és hagytam állni két órát. Ezután lekentem vajkrémmel erre egy óra múlva fondant került:
Dekoráció szintén fondant mézes kiszúróval kiszúrva ezüst étel festékkel lefestve.
Díszítésbe gyerekeket is belehet vonni élvezni fogják!:)
Elsõ amit hozok az egy egyszerû puncs torta:
Alap recept Turós Emil és Tréfás Sándor : Mai nõ szakácskönyvébõl van. Régi 60-as évekbõl származó szakácskönyv nagyon jó receptekkel! :) Leírom õk, hogy készítették és azt is ahogy én.
"Hozzávalók:
10 db. tojás
45 dkg. porcukor
25 dkg. liszt
10 dkg. gyümölcsíz
5 dkg. csokoládé
1 dl. rum
vaníliás cukor, fél citrom
Négy egész tojást és hat sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. A megmaradt tojás fehérjébõl kemény habot verünk, 10 dkg porcukrot, reszelt citrom héjat, vaníliás cukrot teszünk bele, majd hozzá adjuk a kikevert tojás sárgákhoz a lisztel együtt. Jól kikeverjük. A tészta felét papírral kibélelt torta karikában sütjük meg közép meleg sütõben. Ha kihûlt lapjával ketté vágjuk. A tészta másik felét kivajazott liszttel meghintett sütõlemezen sütjük ki.
Ez a tészta lesz a puncs torta tölteléke, kis darabokba össze vágjuk, rummal, 20 dkg cukorból fõzött sziruppal meglocsoljuk hozzá keverünk fél citrom levét és a csokoládédarabkákat is. A ketté vágott torta alsó lapját gyümölcsízzel és az elõbbi szirupos töltelékkel kenjük be, majd felkenjük rá az alaposan összekevert tölteléket. Ezután a torta karikába vissza tesszük a tortát és a töltelékre ráhelyezzük a felsõ lapot, amelyet elõzõleg szintén bekenünk gyûmölcsízzel.
Fehér papírt teszünk rá és nehezéket, amellyel legalább fél óráig préseljük, majd a torta tetejét cukormázzal vonjuk be, és nyitott sütõajtón néhány percig szárítjuk." Ebben a formában is kifogom késõbbiekben próbálni.
Saját verzió:
Maradék piskóta darabok felkockázva.
5 db tojás
10 dkg. cukor
10 dkg. liszt
Tojásokat megmosom szárazra törlöm ketté választom õket. sárgáját fele cukorral felverem. Fehérjét maradék cukorral felverem tejföl sûrûségûre.
A fehérjét és a sárgáját lazán összekeverem szilikon lapáttal. Ezután a lisztet keverem bele. 22 cm-re állitott torta karikába töltöm. 180 fokon sütõm készre.
Recept innét.
Piskótát ketté vágtam amikor kihûl alsó lapot megkentem sárga barack lekvárral:
Erre jött a piskóta maradék amit 20 dkg cukorból készült sziruppal, citrom lével és rumaromával kevertem össze:
Nehezéket tettem rá és hagytam állni két órát. Ezután lekentem vajkrémmel erre egy óra múlva fondant került:
Dekoráció szintén fondant mézes kiszúróval kiszúrva ezüst étel festékkel lefestve.
Díszítésbe gyerekeket is belehet vonni élvezni fogják!:)