Karácsonyi Pavlova torta
sponsored links
Hozzávalók :
10 db nagyobb tojásfehérje
35 dkg cukor
1 cs. vaníliás-cukor
4 teáskanál kukorica keményítõ
Habüst kikenéséhez:
1 evõkanál ecet
1 teáskanál só
Krémhez:
8 dl.habtejszín
3 evk. porcukor
2 cs. Expressz zselatin
Továbbá: 2 db gránátalma
Díszítéshez :
Egy pár rozmaring levél, 18 szem málna
Elkészítése:
Az ecetet keverjük össze a sóval,és dörzsöljük át vele a robotgép fém habüstjét,majd töröljük ki belõle egy szalvétával.
( Ha csak egy gépi habverõnk van, akkor a habot egy mély fém tálba verjük fel! )
A tojásfehérjéket öntsük bele az elkészített habüstbe,majd kezdjük el verni.
2 perc után adjuk hozzá a keményítõt,majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot.
Kemény habbá verjük.
Akkor jó ha fejjel lefelé fordítjuk az üstöt és nem esik ki belõle a hab!
Készítsünk elõ két darab szilikonos sütõpapírral kibélelt nagyobb tepsit.
Vegyünk elõ egy 24 cm-es kerek tortaformát és rajzoljuk körbe a sütõpapíron.
Felezzük el a habot és a kör méretét követve kenjük el egyenletesen a sütõpapíron a habot.
Ugyan így járjunk el a maradék habbal is.
Kapcsoljuk be a sütõt . Villanynál 140 fokra állítjuk,gáznál 1 fokozatra, és 10 percig hagyjuk be melegedni. Akinek villany sütõje van vegye le a hõfokot 80 fokra. Akinek gáz van ,õ nem tudja lejjebb venni a fokot,ezért félig hagyja nyitva a sütõt ajtaját!
Tegyük be a habcsók lapokat a sütõbe, majd egy órán át szárítsuk.
Egy óra múlva kapcsoljuk ki a sütõt,gáznál zárjuk be az ajtaját,és hagyjuk benne addig amíg kihûlnek.
Halvány barna színûnek kell lenniük,amikor kikapcsoljuk a sütõt.
Sajnos a sütõ milyensége nagyon fontos,ahhoz hogy jó habcsók lapot tudjunk szárítani.
Kívül kissé roppanósnak kell lennie,míg belül puha lágy szivacsos állagúnak kell majd lennie.
A töltelékhez a gránátalma magjait szedjük ki .
A tejszínt a cukorral és a zselatinporral együtt verjük kemény habbá,majd osszuk ketté.
Az egyik lapot tegyük a papír nélküli oldalával egy torta tányérra és húzzuk le róla a papírt.
Kenjük rá a tejszínhab felét,majd a gránátalma szemek felével szórjuk meg a felületét.
A második lapról, húzzuk le a papírt és tegyük rá a töltelékre úgy hogy a száraz teteje legyen felül.
Egy kevés tejszínhabot kenjünk el a tortánk tetején,a többit töltsük bele egy sima csöves habzsákba és nyomjuk rá 18 habrózsát. A közepébe szórjuk a maradék gránátalma szemeket,és a habrózsákba nyomunk egy-egy málna szemet.Minden habrózsa közé rozmaring szárat szúrunk díszítésként.
Hûtõbe tesszük ,majd vízbe mártott késsel szeleteljük.
Részletesebb Pavlova hab elkészítését ezen a linken megnézhetitek még!
A málna szemek el is hagyhatóak!