Karácsonyi mézeskalács torta
sponsored links
Ez a torta az ünnepi asztal dísze is lehet, fantasztikusan karácsonyi ízek és kinézet. Viszonylag hamar megvan, a mézeskalácsok akár elõre is elkészíthetõk és felhasználásig fémdobozban tárolhatók. Én nagyon szerettem készíteni, remélem Ti is kipróbáljátok és Nektek is ízleni fog.
Hozzávalók:
18 cm-es tortához
A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
125 gr liszt
10 gr sütõpor
2 tk. mézeskalács fûszerkeverék
0.5 dl olaj
0.5 dl víz
A narancskrémhez:
400 ml narancslé, 100%-os
100 gr cukor
60 gr vaníliás pudingpor
90 gr teavaj
A díszítéshez:
mézeskalács, receptet hozzá ide kattintva találtok
Elkészítés:
1. Olajos piskótát készítünk az itt leírtak alapján, annyi különbséggel, hogy kakaópor helyett mézeskalács fûszerkeveréket szitálunk a sütõporos liszthez. Az elkészült piskótát kihûtjük, 3 lapba vágjuk.
2. A narancslébõl, cukorból és pudingporból a hagyományos módon pudingot fõzünk, csak most nem tejjel, hanem narancslével készítjük. A kész pudingot beborítjuk folpackkal, hogy ne bõrösödjön és teljesen kihûtjük.
3. A kihûlt pudingot robotgép üstjébe tesszük és alaposan átdolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat és kihabosítjuk. Fontos, hogy a puding és a vaj egyforma hõmérsékletû legyen, így tudjuk szép simára, selymesre dolgozni. Ha langyos marad a pudingunk, akkor engedjük fel szobahõmérsékletûre a vajat is. Mindenesetre célszerûbb jó hideg pudinggal és jó hideg vajjal dolgozni, mert így a kihabosítás után azonnal tölthetjük is a tortát.
4. A lapokat betöltjük a krémmel, körbekenjük a torta oldalát és vékonyan a tetejét is. A maradék krémet sima csõvel ellátott habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk össze-vissza a torta tetejére. Ezekbe a kis halmokba ültetjük az elõzõleg kisütött és kidíszített mézeskalácsokat. Én most csak pici csillagokat használtam, de holdacska, fenyõfa, hóember, mézi, bármilyen karácsonyi forma használható. Jól mutatnak a meztelen mézeskalácsok is a torta tetején, nem feltétlenül kell írókával díszíteni õket.
Felhasználásig a tortát hûtõbe tesszük, de a krémnek nagyon jó tartása van, nagyon könnyû dolgozni is vele.