Karácsonyi kuglóf

2017-12-13

sponsored links
















Igazi békebeli, házias süti a kuglóf. Én is gyakran sütöm, azt szeretem benne, hogy számtalan módon készíthetõ, elegáns desszert. Jó a reggeli kávé mellé vagy a délutáni habos kakaóhoz, vendégváráshoz, ünnepekhez, valójában minden alkalomra elkészíthetõ. Nálunk már évek óta a karácsonyi sütikínálathoz is hozzátartozik. Ez a kuglóf nem az a pihe-puha fajta, kicsit tömörebb a textúrája, de ízletes falatozni való, az aszalványok teszik ünnepivé. Kívülrõl is kapott egy látványosabb díszítést, ezzel meghitt, ünnepi hangulatot idézve a megterített asztalon.

       
Karácsonyi kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (nálam fele rétesliszt)
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztõ
  • 1 tk cukor
  • 12 dkg puha vaj vagy margarin 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csapott mk só
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg kandírozott vegyes gyümölcsmix
  • 2 ek rum

cukormáz:

  • 20 dkg porcukor
  • kb 0,5 dl frissen facsart narancslé

Elkészítése: 

  1. Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztõt.
  2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.
  3. A puha vajat habosra keverjük a sóval és a cukrokkal, beledolgozzuk a tojást és a tojássárgákat.
  4. A felfutott élesztõt és a cukros tojást a liszt közepébe öntjük, fakanállal jól összekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rumot.
  6. A szárított és kandírozott gyümölcsöket kevés liszttel összeforgatjuk, majd a tésztába egyenletesen elkeverjük.
  7. Egy kisebb kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. 
  8. Elõmelegített 180°C-os sütõben kb 50 perc alatt megsütjük (sütõfüggõ, tûpróba!)
  9. Ha sütés közben a teteje túlságosan pirulna egy fehér papírlappal letakarjuk, nehogy megégjen.
  10. A sütõbõl kivéve, rácsra téve hagyjuk kihûlni.
  11. Ha kihûlt, bevonjuk a cukormázzal, amihez a porcukrot összekeverjük a frissen facsart narancslével. (vigyázzunk, ne legyen túl folyós, inkább kicsit sûrûbbre készítsük)
  12. Aszalt és friss gyümölcsökkel, vágott pisztáciával díszítjük.

TIPP:

- Diót, mogyorót, mandulát, mazsolát, csokidarabokat és illatos fûszereket - fahéj, szegfûszeg,   
   kardamom, gyömbér, mézeskalács fûszerkeverék - is keverhetünk a tésztába.
- Tetejét vaníliás porcukorral meghintve is kínálhatjuk.









Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s