Karácsonyi kuglóf
sponsored links
Igazi békebeli, házias süti a kuglóf. Én is gyakran sütöm, azt szeretem benne, hogy számtalan módon készíthetõ, elegáns desszert. Jó a reggeli kávé mellé vagy a délutáni habos kakaóhoz, vendégváráshoz, ünnepekhez, valójában minden alkalomra elkészíthetõ. Nálunk már évek óta a karácsonyi sütikínálathoz is hozzátartozik. Ez a kuglóf nem az a pihe-puha fajta, kicsit tömörebb a textúrája, de ízletes falatozni való, az aszalványok teszik ünnepivé. Kívülrõl is kapott egy látványosabb díszítést, ezzel meghitt, ünnepi hangulatot idézve a megterített asztalon.
Karácsonyi kuglóf
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt (nálam fele rétesliszt)
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztõ
- 1 tk cukor
- 12 dkg puha vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 csapott mk só
- 1 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 dkg aszalt áfonya
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg kandírozott vegyes gyümölcsmix
- 2 ek rum
cukormáz:
- 20 dkg porcukor
- kb 0,5 dl frissen facsart narancslé
Elkészítése:
- Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztõt.
- A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.
- A puha vajat habosra keverjük a sóval és a cukrokkal, beledolgozzuk a tojást és a tojássárgákat.
- A felfutott élesztõt és a cukros tojást a liszt közepébe öntjük, fakanállal jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rumot.
- A szárított és kandírozott gyümölcsöket kevés liszttel összeforgatjuk, majd a tésztába egyenletesen elkeverjük.
- Egy kisebb kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
- Elõmelegített 180°C-os sütõben kb 50 perc alatt megsütjük (sütõfüggõ, tûpróba!)
- Ha sütés közben a teteje túlságosan pirulna egy fehér papírlappal letakarjuk, nehogy megégjen.
- A sütõbõl kivéve, rácsra téve hagyjuk kihûlni.
- Ha kihûlt, bevonjuk a cukormázzal, amihez a porcukrot összekeverjük a frissen facsart narancslével. (vigyázzunk, ne legyen túl folyós, inkább kicsit sûrûbbre készítsük)
- Aszalt és friss gyümölcsökkel, vágott pisztáciával díszítjük.
TIPP:
- Diót, mogyorót, mandulát, mazsolát, csokidarabokat és illatos fûszereket - fahéj, szegfûszeg,
kardamom, gyömbér, mézeskalács fûszerkeverék - is keverhetünk a tésztába.
kardamom, gyömbér, mézeskalács fûszerkeverék - is keverhetünk a tésztába.
- Tetejét vaníliás porcukorral meghintve is kínálhatjuk.