Karácsonyi citromos kevert sütemény.
sponsored links
Az egyszerû kevert tésztából egy kis plusz munkával finom ünnepi süteményt varázsolhatunk az asztalra. A zöldre színezett tésztából kis fenyõket szúrtam ki, igaz sütés közben kissé amorf (alaktalan) formát vett fel, de ez a sütemény ízén mit sem változtatott, nagyon finom volt. A teljesen kihûlt sütemény tetejét csokoládékrémmel öntöttem le, és készen vásárolható kandírozott narancs, és citromhéjjal, valamit apróra vágott aszalt vörös áfonyával szórtam meg. Mivel kevert tészta, így ünnep elõtt már pár nappal megsüthetjük, mert biztosan nem fog kiszáradni. A szóráshoz pedig ízlés szerint választhatunk aszalt gyümölcsöt.
Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:
1 db citrom
40 dkg liszt
1 cs sütõpor
1 csipet só
38 dkg vaj
38 dkg kristálycukor
2 tk vaníliaaroma
6 db tojás (nagy)
0,5 dl Hulala (v. habtejszín)
pár csepp zöld ételfesték
A kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyik után keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, és a Hulalát (v. habtejszínt) és keverjük tovább kb. egy percig.
A lisztet keverjük össze a sütõporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.
Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színû ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színû legyen.
A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hûtõbe.
A formát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színû masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kicsit megreped!!)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)
A teljesen kihûlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekbõl, szúrjunk ki fenyõ formát.
Az elõzõleg elmosott, száraz sütõformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)
A hûtõbõl vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverõkanállal keverjük át.
Az elõzõleg kiszúrt zöld fenyõket tegyük a sütõforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.
Ezután óvatosan toljuk át a fenyõket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyõk középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kissé megreped!)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen mielõtt bevonnánk a csokoládéval.
Csokoládé ganache hozzávalói:
12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk vaj
Szóráshoz kandírozott narancs és citromhéj, valamint apróra vágott aszalt vörös áfonya.
A Hulalához (v. habtejszínhez) adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)
A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a narancs és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.