Karácsonyi almadzsem
sponsored links
Hozzávalók:
75 dkg alma (tisztán mérve)
2,5 dl frissen facsart narancslé
1 citrom leve
50 dkg befõzõ cukor 2:1 (Dr. Oetker)
2 evõkanál cukor
3 db fahéjrúd
1 csillagánizs
1 rúd vanília - a magjait kikaparva hozzáadni, a héját pedig szintén beledobni, hogy kifõjjön
kevés frissen reszelt gyömbér
2 teáskanál amaretto
8 dkg pirított, vágott mandula
A hámozott mandulát egy serpenyõben aranybarnára pirítottam (kevergetve, hogy meg ne égjen, mert keserû lesz). Kihûtöttem, majd durvára vagdaltam.
Az almát meghámoztam, kis kockákra vágtam.
A 2 evõkanál cukrot egy fazékban hagytam karamellizálódni, majd felöntöttem a narancslével, hagytam a karamellt felolvadni benne. Azután hozzáadtam az almát és a fûszereket (a mandula és az amaretto kivételével). Hagytam kis lángon fõni kb 15 percet, többször megkeverve, amíg az alma kicsit szétfõ. Ezután hozzáadtam a befõzõcukrot, az újraforrástól számítva kb 5 percet fõztem, néha megkeverve,végül hozzáadtam az amarettot, és a vágott mandulát. A fahéjat, a vaníliarúd héját és a csillagánizst kivettem belõle. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam, majd 10 percre fejreállítottam az üvegeket.
6 üvegecskével (kb. 1,8 - 2 dl-es) lett belõle.