Karácsony - céklás gravlax

2017-12-21

sponsored links

karacsonyi-gravlax-3-kicsi.jpg

Ha valaki még mindig kétségbeesetten keresgélne karácsonyi receptek után, annak bátran tudom ajánlani a tavalyi menünk egyik nagy slágerét, a Gordon Ramsay féle céklás gravlaxot. Persze ehhez meg kell barátkozni a nyers, pácolt hal gondolatával, de ha ezen túltesszük magunkat, egy omlós sonka állagú, kellemes halas íz orgiában lesz nemcsak nekünk, hanem a vendégeinknek is része. Nagy elõnye, hogy bármikor elõkaphatjuk a hûtõbõl, nem kell idõre kész lennie.

 

Hozzávalók (10-12 adag lesz belõle)

1 kg lazac, (sushi minõségû, vagy ha frisset veszünk 2-3 napra fagyasszuk le, felhasználás elõtt olvasszuk ki)

80 g tengeri só,

60 g cukor, 

Két fej cékla, meghámozva, lereszelve,

Egy narancs (bio) reszelt héja,

Frissen õrölt fehér, vagy fekete bors,

Teáskanálnyi koriandermag, durvára törve

 

Mustáros mártás

2 evõkanál dijoni mustár,

2 evõkanál lágy barna cukor,

2 evõkanál fehérborecet,

Csipetnyi só,

2 evõkanál mogyoróolaj,

Csokor kapor levelei, felaprítva

 

Teljes kiõrlésû kenyér, bagett, vagy pumpernickel

 

A lazacot lepikkelyezzük, megmossuk, a szálkákat eltávolítjuk, szárazra töröljük. A cukrot, sót, borsot, koriandert, narancshéjat összekeverjük, majd összeforgatjuk a céklával.

karacsony-2016-gravlax-6.jpg

A lazacot egy nagyobb tálcára tesszük (kis pereme legyen, hogy a leve késõbb ne folyjon szét), befedjük mindenütt a sós, cukros céklás keverékkel (a levét nem kell ráönteni), majd lazán betakarjuk a folpackkal. Kb 0,5 kg súlyt teszünk rá, hûtõben pácoljuk 1-1,5 napig. Pácolás után a céklás kérget tompa késsel ?lefejtjük?, megmossuk, szárazra töröljük.

Friss pirítóssal, a mustáros mártással vagy tormával, friss zöldségekkel tálaljuk.

karacsony-2016-gravlax-7.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... fast-food.blog.hu/2017/12/21/ceklas_g...

sponsored links

Keres?s