Karácsony a lila szín és a fûszeres szilva jegyében
sponsored links
Az Auguszt cukrászdinasztia hamarosan belép alapításának 148. évébe ? de a 2017-es év különösen emlékezetes volt számukra, hiszen a cukrászdának otthont adó Fény utcai üzlet ez év májusában ünnepelte megnyitásának 60. évfordulóját. Így ez a karácsony is a 60. lesz az itt töltött ünnepek sorában, ezért a karácsonyváró sajtódélutánon Auguszt József néhány mondatban felidézte az újrakezdés éveit.
Az Auguszt család üzleteit 1952-ben államosították, és a családot kitelepítették Taktaszadára. Onnan 1954-ben térhettek vissza, de a szülõknek, Auguszt Elemérnek és feleségének, Olgának a Közért vállalatnál kellett állást vállalniuk - errõl a cukrászda 60. születésnapja kapcsán ITT írtam.
Az ötvenes években sokkal kisebb választékkal dolgoztak, de sokkal nagyobb mennyiségeket adtak el. Az évek során az életszínvonal javulásával és az üzlet alapterületének növekedésével nõtt lehetõség és a vásárlói igény a szélesebb választékra, ennek ellenére az Auguszt fénykorában, a két világháború között kialakult süteményrepertoár a rendszerváltás idejére került vissza a kínálatba. Akkor a határok megnyitásával megváltozott a vásárlók köre, de a régi vásárlók is igényelték a külföldön megismert újdonságokat.
A hagyományok mentén történõ folyamatos megújulás mestere Auguszt Ibolya, aki az idén a szilvára építette fel a szezonális karácsonyi süteménykollekciót, mely december 31-ig szerepel majd a cukrászda kínálatában ? emellett természetesen készülnek a hagyományos kedvencek is. Hétfõn, a hagyományos karácsonyi sajtódélután során végigkóstoltuk a szezonális kínálatot, és bevallom, nehéz volt abbahagyni... Személyes kedvencem a szilvás trüffel, ami ráadásul cukor-, liszt-, és tejmentes is. A fehércsoki alagút elképesztõen harmonikus, lágy, kifinomult ízeket rejt, a marcipános szilvadeszertek belseje pedig gazdag ízeket rejt: a fûszeres szilvakrém és a fehér, illetve fekete csokoládé legszebb találkozása. A szilvás bejgli is izgalmas, de nekem a mákosnál nem ízlik jobban semmi, ez a helyzet.
Szezonális újdonságok:
- Szilvás bejgli
- Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
- Fehér csoki alagút mangóval és kókuszos dacquoise piskótával
- Szilvás trüffel
- Szilvás marcipándesszertek
- Szilvás papucs
Hagyományos desszertek:
- Diós ás mákos bejgli
- Karácsonyi kuglófok
- Moszkauer fekete és fehér csokival
- Csokoládés narancsív
- Kandírozott narancshéjjal töltött datolya
- Sós aprósütemények (pogácsák, hasék)
- Koldustallér, bonbonok és édes aprósütemények
- Marcipánfigurák
- Fatörzs
- ?Csokis kutya? ? narancslekvárral töltött csokialagút pirított mandulával díszítve
- Fûszeres, szirupos birsalma
Ajándékba adható, díszdobozos ?Utazó sütemények?:
- Fehér csokis alagút mangóval és kókuszos dacquise piskótával
- Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
- Málnás pisztáciakenyér
- Bejgli
FOTÓK: TÓTH MILÁN / tothmilan.hu