Karfiolos gombaleves
sponsored links
A feleségemmel mind a ketten szeretjük a gombát, a karfiolt és a finom leveseket is. A minap sajnos kóros idõhiánnyal küzdöttünk, és egy nagyon gyors, de ugyanakkor finom levesre vágytunk ebben a csúnya, hideg téli idõben. Az én drágám felütötte a receptes füzetét - egy agyonlapozott, kézzel írott négyzethálós füzet -, és akkor találta meg a jelen posztunk alanyát képezõ finom karfiolos gombaleves receptjét. Megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha elkészítené, én meg persze nyálcsorgatva bólogattam... ez a gyors és egyszerû leves - melynek receptjét az édesanyjától kapta - pedig nem sokkal késõbb már ott gõzölgött a tányéromban.
Hozzávalók a karfiolos gombaleveshez:
- 25 dkg gomba
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 evõkanál margarin (vagy vaj
- 1 evõkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 2 db tyúkhúsleves kocka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás sárgája
- õrölt fehér bors
- konyhasó
Karfiolos gombaleves elkészítése:
Hozzávalók a karfiolos gombaleveshez:
- 25 dkg gomba
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 evõkanál margarin (vagy vaj
- 1 evõkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 2 db tyúkhúsleves kocka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás sárgája
- õrölt fehér bors
- konyhasó
Karfiolos gombaleves elkészítése:
A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pörkölthöz készülne), majd a gombával együtt a margarinon - vagy vajon - pároljuk meg kicsit. Ha készen van, óvatosan hintsük meg a liszttel, kicsit még forgassuk át láng fölött így is. Ezt követõen öntsük fel nagyjából két liter csapvízzel (ez függ a gomba és karfiol tényleges mennyiségétõl), tegyük bele a leveskockákat, és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, akkor dobáljuk bele a kisebb rózsákra szétszedett karfiolt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és fedõ alatt fõzzük puhára. Amíg a lábasban rotyog a zöldség, addig a 2 deci tejszínhez keverjük hozzá a tojás sárgáját. Ha megfõtt a gomba és a karfiol is, vegyük le a tûzrõl, majd keverjük bele a tojásos tejszínt. Ezt követõen már nem szükséges tovább fõzni...
Tipp a megmaradt tojás fehérjére: tegyük bele egy kisebb méretû mélyhûtõ tasakba, és tegyük be a fagyasztóba. Ha legközelebb marad ki fehérje más recepteknél, akkor járjunk el ugyanígy, majd ha összejön a megfelelõ mennyiség, akkor készíthetünk belõle egy istenien finom Házi krémest.
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a nagyon finom és gyors leveshez... :-)