Karfiolgombóc leves - Supã cu gãlu?te de conopidã
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg karfiol, 1,5 l zöldség alaplé, 25 dkg sárgarépa, 2 szelet zeller, 1 póréhagyma, zellerzöld, 1 kisméretû tojás, 4 evõkanál liszt, só, fehérbors, olaj, 1 teáskanál vaj+1 teáskanál liszt.
Elkészítése: A teáskanál vajat összekavarjuk a teáskanál liszttel, gombóccá formázzuk és a fagyasztóba tesszük(ezzel fogjuk a levest besûríteni). A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és az alaplében puhára fõzzük. Szûrõkanállal kiszedjük, egy tálba tesszük és botmixerrel összetörjük. Ha kihûlt hozzáadjuk a tojást, a lisztet, 1 evõkanál apróra vágott zellerzöldet, sózzuk, borsózzuk és összedolgozzuk. Egy evõkanál segítségével gombócokat formázunk és enyhén sós vízben kifõzzük. Kevés olajon 2-3 percig dinszteljük a karikára vágott sárgarépát meg a kockákra vágott zellert, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, összekavarjuk, majd 2-3 perc után felöntjük az alaplével. Fedõ alatt 10 percig fõzzük, ha szükséges, megsózzuk. Beletesszük a megfagyott lisztes vajat és 3-4 percig, állandó kavarás mellett fõzzük. Beletesszük a karfiolgombócokat, megszórjuk apróra vágott zellerzölddel, hagyjuk egyszer fellóbbani, majd félrehúzzuk a tûzrõl.
Supã cu gãlu?te de conopidã
Ingrediente: 200 g conopidã, 1,5 l supã de legume, 250 g morcovi, 2 felii ?elinã, 1 praz mic, frunze de ?elinã, 1 ou mic, 4 linguri fãinã, sare, piper alb, ulei, 1 linguri?ã unt, 1 linguri?ã fãinã.
Prepararea: Untul pãstrat la temperatura camerei se amestecã cu fãina, se pune în congelator. Conopida se rupe în bucã?i mici, se spalã, se fierbe în supa de legume, apoi se scoate cu paleta de bucãtãrie. Morcovul tãiat rondele ?i ?elina tãiatã cubule?e se înãbu?ã împreunã în pu?in ulei, se adaugã prazul tãiat rondele, se amestecã 2-3 minute, apoi se toarnã totul în supa de legume. Se fierbe sub capac 10 minute, dupã care se adaugã amestecul de unt-fãinã(beurre monte) înghe?at ?i se mai fierbe 5 minute. Între timp, conopida fiartã se mixeazã în blender, se adaugã oul, fãina, 1 lingurã frunze de ?elinã mãrun?ite, se asezoneazã cu sare ?i piper alb ?i se amestecã. Se formeazã gãlu?te de mãrimea nucilor ?i se fierb în apã cu sare, se scot cu paleta ?i se pun în supã. Se presarã cu frunze de ?elinã mãrun?ite, se lasã sã dea 1-2 clocote, apoi se serve?te.
Sugestie: Compozi?ia de gãlu?te cu cele 4 linguri de fãinã nu va fi destul de consistent pentru a putea fi modelatã cu mâna, în formã rotundã. Nu am recomanda sã mai pune?i fãinã, deoarece gãlu?tele se vor întãri prea tare la fierbere. Conform pozelor de sus, se pot modela cu u?urin?ã cu ajutorul unei linguri: se ia 1 lingurã de compozi?ie, se pune în golul format în palma umezitã ?i se întoarce ce 2-3 ori cu lingura, apoi se pune tot cu lingura în apa fierbinte.