Karfiol tócsni AIP
sponsored links
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kíméletes gazdaságból való vagy bio karfiol (Lemértem a karfiol rózsáit – 70 dkg volt!)
- Ízlés szerint lehetõleg parajdi só és fokhagyma por vagy zúzott fokhagyma
- 2 ek. útifûmaghéj liszt
- 4 ek. földi mandula liszt
- Olíva olaj vagy valamilyen olvasztott zsír a gyenge locsoláshoz!
Elkészítés:
- Szedjük a karfiolt rózsáira és alaposan mossuk meg.
- Reszeljük le a karfiolt. Ezt lehet kézi reszelõvel vagy robotgéppel.
- Kihagyhatjuk a sózás és szárazra csavarás mûveletét, ahogy másutt receptekben láttam, mert az útifûmaghéj liszt fel fogja szívni a nedvességet!
- A reszelt karfiollal keverjük ki alaposan a hozzávalókat – fûszerek, lisztek, majd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe tetszõleges formában rakjuk le a lepényeket. Én a téglalap formát választottam.
- A formákat bespricceltem elõbb az egyik, majd a másik oldalát zsiradékkal, majd leraktam a tepsiben a zsírpapírra a lepényeket.
- Megjegyzés: A karfiollepényt ma együtt sütöttem a sütõtök lepénnyel, így telt meg a nagy méretû tepsi.
- Elõmelegítjük a sütõt, majd elõször a legalsó lángon 25 percig szárítva sütjük a tésztát úgy, hogy egy fakanállal résnyire nyitva hagyjuk a sütõ ajtaját; ezután megfordítjuk a zöldség lapokat és 160 fokon tovább sütjük a másik oldalát is – kb. 15 percig. Akinek bõven van türelme, az megpróbálhatja mindkét oldalát szárítva sütni a legalacsonyabb hõfokon, de akkor legalább 25-25 percet érdemes egyik és másik oldalára szánni. Minden sütõnek lelke van, tehát majd ki kell tapasztalnod, hogy nálad a sütés hogyan mûködik eredményesen.
- A lepényeket tányérra tesszük és köretnek vagy “kenyérnek” használjuk!