Karfiol-leves
sponsored links
A receptet Tutsek Anna Katóka szakácskönyvébõl hoztam el nektek.
( kattints a linkre és olvashatsz a könyvrõl )
,, Szép, nagy karfiolt ( kelvirágot) megmosunk,apró rózsákra szedünk szét s egy fazék vízben puhára fõzünk.
Adjunk hozzá egy apró kockákra vágott kisebb burgonyát és egy kanál rizskását. Egy kanál vajból és lisztbõl ritka rántást keverünk s felöntjük a megpuhult kelvirág levével. Néhány szebb kelvirágrózsát félreteszünk, hogy minden tányérba jusson, a többi burgonyával rizskásával szitán áttörjük és a berántott s átszûrt levéhez adjuk, kellõen megcukrozva és megsózva.
A levestálban egy tojás sárgáját két-három kanál tejföllel elhabarunk, a levest hozzáöntjük s így tálaljuk föl "
Így szól a recept az 1913-as kiadású szakácskönyvben.
Harmadik leves receptet készítettem el a könyvbõl és csak ajánlani tudom nektek, mert nagyon könnyen elkészíthetõ és rendkívül finom.
( Erre a linkre kattintva megnézhetitek az eddigi elkészült leveseket )
Az állaga hasonlít a karfiol krém leveséhez, de az íze sokkal finomabb.
Én soha nem raktam még cukrot a karfiolos receptek elkészítésénél, most rájöttem hiba volt mert a cukor teljesen kihozza a karfiol igazi ízét.
Azóta már ha csak karfiolt fõzök vízben akkor is rakok a fõ-fõ vízébe 1 evõkanál cukrot és bármit készítek belõle,( pl rakott, vagy rántott ) sokkal finomabbnak érzem, mert a cukor kihozza a karfiol ízét.
Próbáljátok ki és osszátok meg velem a ti saját tapasztalataitokat, igazán kíváncsi lennék rá !
. . . . . és akkor nézzük hogyan is készült nálam el a Karfiol-leves
Hozzávalók :
kb 1,5 kg karfiol, megtisztítva rózsáira szedve
1 db nagyobb burgonya megtisztítva és kockára vágva
1 evõkanál megmosott rizs
1 evõkanál olvasztott vaj
egy fél evõkanál liszt
2 evõkanál cukor
1 db tojássárgája
3 evõkanál tejföl
nálam még pluszba : Ízlés szerint só, bors
Elkészítése :
A karfiolt a burgonyát és a rizst beletettem egy fazékba és felöntöttem kb 3 liter vízzel.
A víz lepje el a karfiolt !
Puhára fõztem de nem szét!
Karfiol fõzésére oda kell figyelni mert hamar szét tud fõni.
Amikor jó lett a karfiol puha hogy kanállal eltudtam vágni a rózsát akkor levettem a gázról és kb a fele karfiol rózsákat kiszedtem belõle, majd félre tettem egy tányérra.
Egy másik fazékban felolvasztottam a vajat, hozzá adtam a lisztet és kb 1 percig pirítottam.
Erre ráöntöttem a maradék levest a karfiolokkal , elkevertem és összeturmixoltam.
Ízlés szerint sóztam, borsoztam és belekevertem a cukrot.
Forraltam rajta egyet és levettem a gázról.
Az elõzõleg simára elkevert tojássárgájás tejfölt belekevertem, ha nem lenne szép sima a leves akkor turmixoljatok még egyet rajta.
Végül beleraktam az elõzõleg félre rakott szép karfiol rózsákat.
Jó étvágyat !
( kattints a linkre és olvashatsz a könyvrõl )
,, Szép, nagy karfiolt ( kelvirágot) megmosunk,apró rózsákra szedünk szét s egy fazék vízben puhára fõzünk.
Adjunk hozzá egy apró kockákra vágott kisebb burgonyát és egy kanál rizskását. Egy kanál vajból és lisztbõl ritka rántást keverünk s felöntjük a megpuhult kelvirág levével. Néhány szebb kelvirágrózsát félreteszünk, hogy minden tányérba jusson, a többi burgonyával rizskásával szitán áttörjük és a berántott s átszûrt levéhez adjuk, kellõen megcukrozva és megsózva.
A levestálban egy tojás sárgáját két-három kanál tejföllel elhabarunk, a levest hozzáöntjük s így tálaljuk föl "
Így szól a recept az 1913-as kiadású szakácskönyvben.
Harmadik leves receptet készítettem el a könyvbõl és csak ajánlani tudom nektek, mert nagyon könnyen elkészíthetõ és rendkívül finom.
( Erre a linkre kattintva megnézhetitek az eddigi elkészült leveseket )
Az állaga hasonlít a karfiol krém leveséhez, de az íze sokkal finomabb.
Én soha nem raktam még cukrot a karfiolos receptek elkészítésénél, most rájöttem hiba volt mert a cukor teljesen kihozza a karfiol igazi ízét.
Azóta már ha csak karfiolt fõzök vízben akkor is rakok a fõ-fõ vízébe 1 evõkanál cukrot és bármit készítek belõle,( pl rakott, vagy rántott ) sokkal finomabbnak érzem, mert a cukor kihozza a karfiol ízét.
Próbáljátok ki és osszátok meg velem a ti saját tapasztalataitokat, igazán kíváncsi lennék rá !
. . . . . és akkor nézzük hogyan is készült nálam el a Karfiol-leves
Hozzávalók :
kb 1,5 kg karfiol, megtisztítva rózsáira szedve
1 db nagyobb burgonya megtisztítva és kockára vágva
1 evõkanál megmosott rizs
1 evõkanál olvasztott vaj
egy fél evõkanál liszt
2 evõkanál cukor
1 db tojássárgája
3 evõkanál tejföl
nálam még pluszba : Ízlés szerint só, bors
Elkészítése :
A karfiolt a burgonyát és a rizst beletettem egy fazékba és felöntöttem kb 3 liter vízzel.
A víz lepje el a karfiolt !
Puhára fõztem de nem szét!
Karfiol fõzésére oda kell figyelni mert hamar szét tud fõni.
Amikor jó lett a karfiol puha hogy kanállal eltudtam vágni a rózsát akkor levettem a gázról és kb a fele karfiol rózsákat kiszedtem belõle, majd félre tettem egy tányérra.
Egy másik fazékban felolvasztottam a vajat, hozzá adtam a lisztet és kb 1 percig pirítottam.
Erre ráöntöttem a maradék levest a karfiolokkal , elkevertem és összeturmixoltam.
Ízlés szerint sóztam, borsoztam és belekevertem a cukrot.
Forraltam rajta egyet és levettem a gázról.
Az elõzõleg simára elkevert tojássárgájás tejfölt belekevertem, ha nem lenne szép sima a leves akkor turmixoljatok még egyet rajta.
Végül beleraktam az elõzõleg félre rakott szép karfiol rózsákat.
Jó étvágyat !