Kardamomos koszorú
sponsored links
Kardamomos koszorú |
Hozzávalók:
1,25 dl langyos tej
36 dkg finom liszt
2 dkg élesztõ
5 dkg cukor - nálam sötétbarna nádcukor
5 dkg vaj
csipet só
1 tojás
1 tk õrölt kardamom
Töltelék:
10 dkg vaj
1 tk õrölt kardamom
8 dkg cukor- nálam sötétbarana nádcukor
Lekenni:
1 tojás
A kenyérsütõ tartályában dagasztottam a tésztát. Csakhogy ez a recept az eddigi megszokott mód helyeet -alulra folyadékok, rá a liszt, tetejére az élesztõ - más módon írta a berakodást. Azért is választottam ezt a receptet, mert ki akartam így is próbálni.
Tehát a lisztet összevegyítettem szárazon az elmorzsolt friss élesztõvel és a kenyérsütõ tartályába tettem.
Hozzáadtam a cukrot, sót és a darabokra metélt hideg vajat, majd bekapcsoltam a gép dagasztó-kelesztõ programját. Az én gépem 10 percig összemelegíti a hozzávalókat, csak utána indít. Mikor elindult ténylegesen a dagasztás, akkor öntöttem bele óvatosan a meglangyított tejet, melybe belekevertem a tojást is. Hagytam egy órát dolgozni a masinát, majd kivettem a tésztát.
Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, téglalappá nyújtottam (a tészta vastagsága kb. fél centi volt). A töltelékhez kicsit meglágyítottam a vajat és kikevertem a kardamommal meg a cukorral, ezt a masszát elkentem a tészta felületén majd nem túl szorosan bejgliszerûen feltekertem. Éles késsel ferdén ujjnyi szeletekre vágtam. A szeleteket sütõpapírral bélelt széles tepsiben kör formára rendeztem el úgy, hogy a kör közepe is ki legyen töltve. Megkentem felvert tojással, majd 20 perc kelesztés után 220 fokra elõmelegített sütõben alsó-felsõ lángon 25 perc alatt megsütöttem. Mindenki ismeri a saját sütõjét, tehát úgy kell benne sütni, mint bármely más kelt tésztát.
Leves után második fogásnak ettük, négy személynek elegendõ.
Így készült |
Felirat hozzáadása |
A receptet ITT találtam, és köszönöm Mirellének. Nagyon bejött ez a készítési mód is, és maga a kalács is.