Karcagi ferdinánd tekercs -belga módra
sponsored links
Chili és Vanília,azaz Mautner Zsófi blogját a kezdetektõl olvasom. Szinte minden ízlik,amit készít,ami meg nem,az csak azért nem,mert valamelyik alapanyagot nem szeretem. Ha vendégek jönnek, az õ szakácskönyve az elsõ, amit elõveszek és a siker mindig biztos. Adtam már így török és mexikói vacsorát, készítettem kínai dim sumot.
A legnagyobb sikert mégis egy olyan recept aratta,ami egyébként nem is vág annyira Chili és Vanília profiljába. A kötözött galuska leves leírása elõtt megemlíti Jász-Nagykun-Szolnok megyei családi gyökereit és néhány a megyéhez köthetõ ételt,köztük a ferdinándot. Ferdinándról nekem csak Ferenc Ferdinánd jutott eszembe, de azt elképzelni sem tudtam,mit nevezhettek el róla.
A téli Stahl-magazinban aztán lehullt a lepel, a ferdinánd nem más mint egy különleges,nagyon finom kelttészta. (Zsófi második könyvében is szerepel a recept). A Kicsit belgásítottam a receptet, a mazsola beáztatásához Mandarine Napoleont használtam. Ez egy speciális likõr,andalúz mandarinból és konyakból áll,a napóleoni idõkben kísérletezte ki egy vegyész. Hogy még narancsosabb legyen az íze,az öntetbe is reszeltem egy kis narancshéjat.
A tésztát kenyérsütõgépben dagasztottam, a csigák feltekerését is egyszerûsítettem Zsófi receptjéhez képest.
Hozzávalók:
A tésztához: ...