Karamellás álom torta
sponsored links
Karamellás álom torta |
Tészta hozzávalói:
- 5 tojás
- 4 evõkanál kristálycukor
- 2 evõkanál méz
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 evõkanál finomliszt
- fél csomag sütõpor
- 3 evõkanál meleg víz
- Krém hozzávalói:
- 7 evõkanál kristálycukor
- 7 dl tej
- 2 csomag tejkaramella ízû pudingpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- Elkészítés
- A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. a fehérjéket a cukor egyharmadával kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat a többi cukorral és a mézzel kikeverjük, hozzáadva szakaszosan a meleg vizet és az olvasztott vajat.Apránként dolgozzuk bele a sütõporos lisztet és a kemény tojáshabot. A közepesen sûrû masszát egy sütõpapírral bélelt 24 centis kapcsos tortaformába öntjük és tûpróbáig sütjük.
- Hõfokot nem írtak az eredeti receptnél, így én 180 fokon alsó-felsõ lángon 40 perc alatt sütöttem meg. Míg kihûlt, elkészítettem a krémet.
A krémhez 3 evõkanál kristálycukrot szárazon aranysárgára pirítunk, majd felengedjük a hét deci tejjel. Ezt óvatosan kell csinálni, mert a forró cukorral könnyen megégethetjük magunkat. Addig kevergetjük, míg a karamell teljesen feloldódik. Közben a maradék 4 kanál cukrot és a két csomag pudingport összekeverjük, felengedjük egy kevés forró tejjel és visszaöntjük az edénybe, hozzáadva a tojássárgáját is és kézi habverõvel kevergetve sûrû krémet fõzünk. Utoljára a vajat is belekeverjük, kevergetjük míg teljesen felolvad. A kész krémet kihûlésig kevergetjük. Megtöltjük a három lapba vágott piskótát, a tetejére olvasztott csokit öntünk.
A recept eredetije a Mindmegettén volt.Nem pontosan így, egy keveset alakítottam rajta eddig is, de a továbbiakban kénytelen voltam a fantáziámra, meg a kamrámban található alapanyagokra hagyatkozni, mert énnekem olyan lapos lett a piskótám, hogy háromba vágni nem lehetett. Lehet, hogy azért, mert apró jércetojásaim voltak. azt találtam ki, hogy gyorsan sütöttem még 3 tojásból egy karika kakaós piskótát.
Aztán közvélemény kutatást tartottam egyik facebookos csoportban, hogy ki milyen megoldással fejezné be a tortát?
Kaptam jó ötleteket, és a következõt csináltam:
15 deka bolti nugát
5 deka étcsokoládé
fél deci habtejszín
Ezeket összeolvasztottam, krémmé kevertem és a félbevágott kakaós piskótalap közé kentem.
A torta összeállítása:
A torta összeállítása:
Alsó lap sárga piskóta megkenve karamellkrémmel, rá az egyik kakaós piskótalap, megkentem a nugátos krémmel, ráborítottam a másik kakaóslapot, erre ismét karamellkrém került és a második sárga piskótalap ment a tetejére. A krémet úgy osztottam el, hogy maradjon a torta külsejére is vékonyan körbekenni.
Öt deka étcsokit 1 teáskanál olajjal felolvasztottam és köröket mintázva rálocsoltam a tortára.
Ezt a tortát egy barátnõm anyukájának a születésnapjára készítettem.
Úgy alakult, hogy nekem kellett elvinni hozzájuk szombaton délután. Menet közben megálltam egy cukrászdánál és vettem marcipánból születésnapi tortakártyát. Ahogy odaértem a barátnõmékhez gyorsan rá is tettem a tortára, hogy amíg valamennyire világos van lefényképezhessem.
És megint hoztam a formámat!Persze csak itthon a fényképek gépre tátelénél vettem észre. Pedig eskü alatt merném vallani, hogy én Boldog születésnapot feliratú marcipánlapokat kértem (mert többet is vettem) . Gyorsan megnéztem a többit - mindegyik névnapos feliratú volt.
Ez SZÜLETÉSNAPi torta! |
De úgy esett, hogy a család ezt észre se vette, tõlem tudták meg, amikor nagy szabadkozással megtelefonáltam, hogy jártam a kártyákkal. Akkor nézték meg, és jót nevettek rajta.
Egyébként pedig nagyon megdícsérték, hogy milyen finom volt. Reméltem is, mert nyalakodtam készítés közben. :)
Nem mindenki fényképezõgéppel ül az étkezõasztalhoz, így nem valószínû, hogy a felvágott tortáról kapok fotót. Pedig nagyon szerettem volna látni a belsejét. Ha mégis kapnék róla fotót, utólag felteszem.