Karamellás madártej
sponsored links
Az én Drága Uram nagy madártej rajongó (és most már a fiunk is)
. Amikor hazajött hosszú hónapok után végre (hopp ismét lebuktam, hogy kb. 1,5 hónapja készült ez is) ezzel a desszerttel (is) készültem számára.
Már készült klasszikus változatban is régebben...ne keresd a blogomon, nem készült róla fotó, öreg hiba :(
Most a karamellt is belecsempésztem, mivel az is nagy-nagy kedvence. Nem lett az az igazán átható karamell íz mint amit vártam tõle, úgyhogy ha nem akartok csalódni akkor nyugodtan dupla mennyiségû cukort is karamellizálhattok hozzá.
A tetejére karamellszósz dukált volna...de arra már nem volt kapacitásom akkor épp.
Karamellás madártej
Hozzávalók:
1 l tej, 5 tojás sárgája, 6 dkg cukor + 6 dkg a karamellhez, 2 csapott ek. liszt, 1 vaníliarúd kikapart belseje
Habgaluska: 5 tojás fehérje, 1 kk. citromlé, 1 tk. cukor, csipet só
A tojások sárgáját és a 6 dkg cukrot fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztet a vaniliarúd magjait és 1 dl tejjel simára keverjük.
Kemény habbá verjük a tojások fehérjét a sóval és a citromlével, majd amikor már kemény hozzáadunk 1 tk. cukrot.
Felforralunk 3 dl tejet és evõkanálnyi adagokban kiszaggatjuk a habot, amit a tejben mindkét oldalán 1-1 percig fõzünk, szûrõkanállal kiszedjük egy tálba. Itt érdemes figyelni, hogy forgatás közben ne essenek szét, esetleg 2 kanál jó szolgálatot tesz ebben.
Egy nagyobb lábasban karamellizáljunk 60 gr. cukrot (nekem ez kevésnek bizonyult, szerintem mehet a duplája is) , felöntjük a maradék 6 dl tejjel, és a habgaluskák fõzésébõl megmaradt tejjel, felforraljuk és a tejes lisztes keverékkel besûrítjük.
Langyosra hûtjük majd poharakba szedve habgaluskákkal tálaljuk.