Karamellás fordított körtetorta
sponsored links
Ez az õszi / téli finomság körtén kívül akár almával, barackkal, banánnal is elkészíthetõ.Én most körtével készítettem. Bonyolultnak tûnhet a fordított torta, de csak néhány apró trükk és tökéletes lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
1 csésze: 250 ml
A karamellhez:
1 csésze kristálycukor
1 tk. citromlé
55 gr vaj
A tésztához:
2 körte
1,5 csésze sima liszt
2 tk. sütõpor
1/2 tk. fahéj
1/2 tk. õrölt gyömbér
nagy csipet só
1/2 csésze tej ( én zabtejet használtam)
110 gr vaj
1 csésze nádcukor
2 tojás
Elkészítés:
1. A sütõt elõmelegítjük 175 fokra, egy piteforma alját kibéleljük sütõpapírral, oldalát kivajazzuk vagy befújjuk formaleválasztó spray-vel. Fontos, hogy a kapcsos vagy kivehetõ aljú torta/ piteforma ennél a sütinél nem lesz jó, mert sütés közben kifolyik belõle a karamell. Zárt tortaformát vagy hullámos szélû piteformát használjunk.
2. A körtéket meghámozzuk, kivesszük a magházát és vékony szeletekre vágjuk, a szeletekkel kibéleljük a sütõpapíros forma alját.
3.A karamellhez egy lábasban kristálycukrot karamellizálunk közepes lángon egy kevés citromlével. Kevergetni nem kell, idõnként rázogassuk meg a lábast, hogy mindenhol egyenletesen oldódjon a cukor. Ha már nincsenek benne csomók és borostyánszínû a karamell, dobjuk bele a kockákra vágott vajat és egy fakanállal addig kevergessük míg el nem olvad, egynemûsödik a karamellel. Öntsük rá az elõkészített körtére egyenletesen.
4. A tésztához egy tálban keverjük el a száraz hozzávalókat: lisztet, sót, sütõport, fahéjat, gyömbért.
5. A szobahõmérsékletû vajat habosítjuk ki a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat majd felváltva dolgozzuk bele a lisztes keveréket és a tejet. A simára kevert masszát oszlassuk el a a karamellás körte tetején.
6. Elõmelegített sütõben 30-35 percig süssük. Teljesen hûtsük ki majd a formával együtt egy határozott mozdulattal fordítsuk át a tortát egy lapos tányérra vagy tortatálra. Óvatosan emeljük le a formát, húzzuk le a papírt, így ha jól dolgoztuk, a karamelles körte szépen egyben lesz a sütemény tetején. Ha néhol lecsorog a karamell, nem baj, de a tészta nagyrészt beszívja a karamellt, így egy szuper szaftos, ragacsos, fûszeres sütemény lesz a végeredmény.
Fogyasszuk önmagában,esetleg tejszínhabbal, vaníliafagyival gazdagítva.