Karamelltorta

2014-05-28

sponsored links

Névnapomra kaptam egy szuper sütõformát, amelynek segítségével félgömb alakú tortákat, parfékat készíthetek. Úgy gondoltam, tesóm névnapja épp megfelelõ alkalom arra, hogy kipróbáljam.

Gondolkodtam, hogy milyen ízesítésû legyen a torta, amit sütni szándékoztam, de valójában a legkézenfekvõbb megoldást választottam. Ugyanis ha Mazsira gondolok, mindig a karamell jut eszembe. Nagy karamellrajongó az én testvérkém... A múlt heti lengyelországi utunkról is hoztam neki Krowkát, de még nem tud róla, pssszt! :)


Elõször kicsit tartottam tõle, hogy normálisan megsül-e benne a piskóta, ki tudom-e borítani belõle anélkül, hogy beleragadna, de félelmem alaptalannak bizonyult.

Így nézett ki a süti belseje:


A fenti képen látható, hogy egy belsõ, kisebb félgömb segítségével lehet kialakítani a torta üregességét. Az üres helyre ezután bármilyen krémet, gyümölcsöt tölthetünk.

Egy tányér segítségével kiborítottam a piskótát, ami nem hogy nem ragadt a formába, de szinte kiesett a belõle. :) Persze sütés elõtt kivajaztam -liszteztem, ez sokat segített.


Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 7, 5 evõkanál cukor
- 12 evõkanál liszt
- 1 csomag sütõpor
- 6 evõkanál víz
- 6 evõkanál olaj

A tojásokat egy tálba ütöttem, nem választottam szét a sárgáját és a fehérjét. Hozzáadtam a cukrot és habosra kikevertem. Beleöntöttem a vizet és az olajat, tovább kavartam.  A lisztet a sütõporral összevegyítettem és apránként beledolgoztam a tojásos masszába.

A kivajazott, kilisztezett sütõformába öntöttem a tésztát, ráhelyeztem a szintén megvajazott kisebb félgömb alakú formát és rögzítettem rajta. 180 fokra elõmelegített sütõbe toltam és kb. 35 perc alatt készre sütöttem. A belsõ formát sütés után azonnal eltávolítottam, a külsõbõl csak kihûtés után borítottam ki a piskótát.


A karamellkrémet még elõzõ este felfõztem, hiszen ahhoz, hogy habbá tudjuk verni, teljesen le kell hûteni. A receptet ildi KOKKI oldalán találtam, az õ gyönyörû tortájába szerelmesedtem bele. Egy ici-pici változtatással készítettem el a krémet, nálam így hangzik:

Hozzávalók a karamellkrémhez:
- 7 dl tejszín
- 35 dkg kristálycukor
- 10 dkg fehércsoki
- teáskanál só

A kristálycukrot lassú tûzön aranybarnára karamellizáltam egy mély lábasban. Közben egy másik lábasban megforrósítottam a tejszínt. Miután teljesen elolvadt a cukor, apránként, folyamatosan keverés mellett hozzáöntöttem a tejszínt. Itt tényleg nagyon kell vigyáznunk, nehogy kifusson, tényleg keverjük folyamatosan! Amint elolvadt a karamella és egynemû lett a keverék, beletördeltem a fehércsokit, és addig kevertem, amíg az is beleolvadt. Ízesítettem a sóval és egy éjszakán át hûtöttem. Másnap robotgéppel kihabosítottam a krémet.

A süti töltelékeként még egy almás réteget képzeltem el, így azt is gyorsan összeállítottam.

Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 3 db alma
- 1 dl víz
- 2 evõkanál étkezési keményítõ
- 1 evõkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj

Az almát meghámoztam, kis kockára vágtam és a cukorral, fahéjjal, vízzel együtt lefedve fõzni kezdtem. Forrástól számítva 10 percig fõztem, ezután belekevertem a keményítõt, majd botmixerrel pürésítettem. 1-2 percig hagytam még rotyogni, ezután kihûtöttem.

Végül összeállítottam a torta alját, ami nem más volt, mint a banános sajttortánál alkalmazott darált kekszes-vajas tészta.

Hozzávalók a torta aljához:
- 20 dkg omlós kakaós keksz
- 10 dkg vaj

A kekszet ledaráltam és összegyúrtam a lágy vajjal. Gyúródeszkán óvatosan kerekre nyújtottam (kissé szétesõs :) ), akkora átmérõjûre mint a megsült félgömb piskóta alja.

A piskótát az üreges részével felfelé fordítottam a tányéron. Megtöltöttem a karamellkrémmel, 3/4 részéig, majd rásimítottam az almapürét. Az egészet befedtem a kekszes lappal, nagyon óvatosan ráemelve, nehogy szétessen. Egy nagy tálat helyeztem a tetejére és egy gyors mozdulattal megfordítottam az egész sütit.

Kívülrõl is bevontam a karamellkrémmel, majd habrózsákkal és apró cukorvirágokkal díszítettem. Néhány órára hûtõbe helyeztem, hogy megdermedjen.


Egy nagyon mutatós és nagyon-nagyon édes torta lett a végeredmény. Még az én karamellimádó tesómnak is elég volt egy vékony szelet egyszerre. :) A vércukorszintünk az egekben volt miután megettük az adagunkat, édességhiányban nem szenvedtünk utána néhány napig.

A tortaformámat többször is fogom használni a közeljövõben, már újabb ötletek születtek meg a fejemben... :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/05/karame...

sponsored links

Keres?s