Karamellkrém sárgadinnyével és földimogyoróval

2017-08-02

sponsored links

A hõség még mindig tombol, 2-3 fok hõmérséklet ingadozással. Ilyenkor nincs nagy étvágyunk, de azért az édességnek nem vagyunk ellenségei. Az bármikor jöhet (pláne, ha még a sütõ sem kell hozzá)! Diétázók ne olvassák tovább...
Hozzávalók 4 nap desszertespohárhoz:
45 dkg finom szemcsés kristálycukor
1 lap zselatin
7 dkg vaj
3,5 dl tejszín
31 dkg creme fraiche
10 dkg pirított földimogyoró
1 tk vmilyen növényi olaj (repce, napraforgó...)
1/2 sárgadinnye

30 dkg cukrot  80 ml vízzel közepes hõmérsékleten állandó keverés mellett addig melegítünk, míg a cukor felolvad. Ezután már NEM keverjük és hagyjuk forrni, míg sötét karamell lesz belõle.
Közben a zselatint hideg vízben 5 percig áztatjuk, hogy megpuhuljon. A karamellt lehúzzuk a tûzrõl és a vajat belekeverjük 220 ml  tejszínnel együtt. A zselatint kinyomkodjuk és az is hozzáadjuk,
addig kavarjuk, míg felolvad. Csipet sóval megszórjuk. Legalább 30 percig szobahõmérsékleten hûlni hagyjuk, majd az 1/3-át egy zárható üvegben félretesszük.
A maradék tejszínt (130 ml)  keményre felverjük, belekeverünk 25 dkg creme frauche-t és a 2/3 rész karamellszószba dolgozzuk. 4 desszertespohárban (á 250 ml) elosztjuk és hidegre tesszük. (Jó, ha egy egész éjszakát ott van.)
A maradék cukrot (15 dkg) 60 ml vízzel közepes hõmérsékleten folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, majd keverés nélkül 5-6 percig hagyjuk közepes hõmérsékleten, hogy sötét karamellé változzon. A földimogyorót és a csipet sót hozzáadjuk és egy enyhén kiolajozott tepsibe simítjuk, hogy megkeményedjen (kb. 1 óra). Ezután darabokra tördeljük.
A sárgadinnye húsát felkockázzuk, elosztjuk a  a desszertes poharakban levõ krémen, majd ráfolyatjuk a félretett 1/3 karamellszószt.
A maradék creme fraiche-t (6 dkg) kissé felverjük, rápúpozzuk a karamellkrémre, megszórjuk a grillázs darabokkal és ha még nem csentek el egyet a pohárból, mind a négyet az izgatott teszt-alanyoknak szervírozzuk. Hidegen tálalva még ütõsebb.

Folytats a blogon ... https://notburga.blogspot.com/2017/08...

sponsored links

Keres?s